Decizie dură privind soarta CFR Marfă, semnată de vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Verstager: statul român trebuie să recupereze în doar șase luni, în mod „imediat și efectiv”, 569 milioane de euro, plus dobânda compusă de la companie. „Aceasta echivalează efectiv cu desființarea companiei de stat, lichidarea CFR Marfă, în condițiile în care țări precum Polonia sau Cehia au știut să își apere operatorii naționali. Ca un făcut, parcă anticipând decizia, Guvernul Cîțu a dat acum câteva zile liber la vânzarea activelor și acțiunilor la companiile de stat”, titrează Clubferoviar.ro, care anunță măsura impusă de la vârful UE.
„Cu fiecare lună care trece, suma crește 100 de milioane, dobânzi și penalități. Reamintesc că CFR Marfă este sub un concordat preventiv pe care l-am calificat de la origini ca fiind de-a dreptul fantezist. A fost făcut pentru prostirea CE și a creditorilor și, iată, CE nu s-a lăsat prostită (nu că n-ar face asta cu întreprinderi din Germania, Franța, Italia sau Spania, dar noi suntem săracii de la masa bogaților, nu putem avea idei și nevoi proprii). Să ne pregătim de viscol, oameni buni”, comentează avocatul Gheorghe Piperea pe marginea situației.
„Falimentul CFR Marfă va fi urmat de falimentul CFR Călători, al CEO Oltenia (care produce 30% din energia consumată în România și are aceeași problemă de ajutor de stat ilegal, de restituit cu efect imediat) și al Metrorex (care nu mai poate fi finanțat de Ministerul Transporturilor – pricepuții de acolo se roagă de Plicușor Ban să îl preia la PMB; pe vremea Gabrielei Firea era fix invers…; ce vremuri…). La rând sunt Tarom și Poșta română. Aceste falimente înseamnă zeci, poate sute de mii de concedieri și falimente în lanț ale IMM-urilor care depind de aceste mari întreprinderi de stat”, mai scrie Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook.