Select Page

Blocul Național Sindical lansează acuzații grave privitoare la  practicile de achiziție a tehnicii militare, care în opinia sindicaliștilor au generat „pierderi de miliarde de euro pentru economia României”. În același comunicat de presă, sindicaliștii arată că „niciodată în 30 de ani de existență a BNS nu ni s-a refuzat de vreo comisie parlamentară posibilitatea de a fi prezenți la lucrările comisiilor parlamentare și de a ne susține punctele de vedere în apărarea intereselor economice, financiare și sociale ale membrilor noștri!!!”

„În 13 ianuarie 2015 în discursul rostit la semnarea pactului de alocare a minimum 2% din PIB pentru apărare pe o durată de 10 ani, Președintele Klaus Werner Iohannis a declarat printre altele – ”Armata este un furnizor de Securitate dar poate să devină și un furnizor de dezvoltare economică…programele de achiziții pot să însemne și investiții străine și locuri de muncă pentru români. Eu vad acordul…ca pe un acord implicit de dezvoltare a industriei de apărare. Până acum s-au spus multe vorbe, s-au făcut multe strategii care au ramas pe hârtie”.

La mai puțin de un an după acel discurs Consiliul Suprem de Apărare a Țării își dădea avizul pentru un amendament la legea 346/2006 prin care se introducea teza conform căreia contractele de tip “Guvern la Guvern” erau exceptate de la aplicarea legii operațiunilor compensatorii, L354/2003, cunoscută și sub numele de ”legea offsetului”.

Ce a însemnat acest articol este cunoscut deja. Miliarde de dolari pierdute pentru statul roman prin aplicarea acestei modificări legislative la contractele de achiziții de tip FMS/LOA pentru sistemele Patriot, HIMARS, armament și sisteme pentru corvete sau modernizare F-16. Acolo unde țări ca Polonia au aplicat offsetul cu obstinație obținând rezultate spectaculoase, Romania a abdicat în mod rușinos”, explică sindicaliștii.

Membrii confederației condamnă faptul că, pentru prima oară în 30 de ani, nu le-a fost permis accesul la lucrările Comisiei de Apărare din Senat, unde se prezentaseră cu 7 amendamente la un proiect de lege din sfera achizițiilor militare. După cum explică sindicaliștii în comunicatul de presă pe care îl puteți citi integral AICI, amendamentele urmăreau tocmai statuarea de prevederi ce ar fi impus obligativitatea unui offset (contrapartidă economică), astfel încât cheltuielile să fie mai mici, locurile de muncă din țară apărate și propria industrie militară dezvoltată.