Select Page

ACTUALIZARE 31.01, 15:29 „Suntem într-o situație de urgență! Acum trebuie declarată starea de urgență. Cerem ca ministerul Apărării să ofere generatoare către spitale pentru că este un surplus de energie electrică consumată în acestă perioadă și este nevoie de o sursă externă de alimentare”, a declarat co-președintele AUR George Simion după întâlnirea cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Între timp, numărul morților cauzate de incendiul de la Institutul Matei Balș a ajuns la șapte.

Am cerut ca în 14 zile să fie luate măsuri concrete pentru depolitizarea conducerii spitalelor. Noi o să votăm o moțiune simplă împotriva lui Voiculescu, dacă nu își asumă anumite termene. Dă-ți demisia, dacă nu poți! (…) AUR renunță la banii de la finanțarea partidelor, aproape 4 milioane de euro, și îi oferă pentru construcția unui spital, anul acesta. Se poate face, trebuie doar modificată legea. Îi cer premierului Cîțu să dea OUG pentru modificarea legii partidelor politice”, a mai declarat Simion. 

ACTUALIZARE 17:05 „Am venit aici, in fata Ministerului Sanatatii, ca sa spunem stop batjocurii in tara noastra”, declara George Simion alaturi de manifestantii stransi la protestul promis de AUR. 

Știrea inițială:

Alianța pentru Unirea Românilor cere demisia de urgență a Ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu și a coordonatorului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, pe care îi consideră responsabili morali ai tragediei de la Institutul Matei Balș, precum și a managerului interimar Maria Nițescu. George Simion, lider al formațiunii, a anunțat și proteste în fața Ministerului Sănătății, dacă până sâmbătă la ora 17:00 nu apare nicio demisie. Între timp, încă o persoană aflată în stare gravă a decedat, ridicând numărul morților la șase.

„Este încă o dovadă a dezastrului total în care se află sistemul de sănătate și medical din țara noastră și a neglijenței și incompetenței criminale care caracterizează managementul de vârf al acestuia”, se arată în comunicatul prin care sunt solicitate demisiile.

„La două luni de la incendiul izbucnit la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț, România se confruntă cu o altă nenorocire, de această dată în Institutul Matei Balș, care a beneficiat recent de investiții moderne și care a fost condus, timp de 23 de ani, de Adrian Streinu-Cercel. Considerăm că doctorul Streinu-Cercel, astăzi senator și președinte al Comisiei de Sănătate din Senatul României, controversatul și veșnicul specialist în epidemii și măsuri draconice și delirante de restricție, este responsabil în aceeași măsură, fiind persoana care a controlat, până luna trecută, de jure și de facto Institutul Matei Balș.

Ne exprimăm regretul și transmitem condoleanțe familiilor îndurerate! Dumnezeu să-i ierte pe cei care au fost răpuși de incendiu!

Situația în ansamblu, caracterizată prin subfinanțarea sistemului sanitar, corupția endemică, politizarea excesivă a administrației spitalelor, a ajuns intolerabilă și cerem asumarea de îndată a responsabilității. Vinovăția este fără echivoc a politicienilor a căror principală preocupare este păstrarea funcțiilor și a beneficiilor, identificând de fiecare dată țapi ispășitori sau indicând drept cauze, în mod cinic, defecțiuni de natură tehnică”, se mai arată în comunicat.

Reamintim că după tragedia de la Colectiv, la presiunea președintelui Klaus Iohannis, guvernul Ponta a demisionat. Același președinte are parte de „guvernul lui” de 15 luni, timp în care s-au consumat atât tragedia de la Institutul Matei Balș, cât și cea de la Piatra Neamț.