Select Page

Noul lider al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), Armin Laschet, este un susținător al proiectului ”Nord Stream-2”, îndeamnă ca Rusia să nu fie demonizată și este considerat, în același timp, un continuator al politicii promovate de Angela Merkel. Ce se va întâmpla cu relațiile dintre Moscova și Berlin dacă, la toamnă, fostul prim-ministru al Landului Renania de Nord-Westfalia va ocupa funcția de cancelar al Germaniei? – se întreabă publicația Vzgliad, citată de vestidinrusia.ro.

În vârstă de 59 de ani, Laschet a fost ales cu 521 dintr-un total de 991 de voturi exprimate de delegații la Congresul CDU. Susținut inclusiv de cancelarul Angela Merkel, a fost un aliat fidel al acesteia: în 2015, spre exemplu, Laschet i-a sprijinit decizia de a primi în Germania peste un milion de migranți.

„Sub Laschet puține se vor schimba. Acesta este motivul pentru care delegații l-au ales pe el. Îi va păstra pe cei care au făcut carieră și au ajuns pe culmile puterii în stat sub actualul cancelar. Laschet nu întreprinde demersuri categorice, nu va întoarce partidul spre dreapta, nu îl va face mai conservator(…) În Germania vine la putere un om care are o atitudine mult mai pozitivă față de viitorul relațiilor germano-ruse, mult mai pragmatică decât a manifestat doamna Merkel și mulți alți candidați la funcția de președinte CDU”, susține politologul german Alexander Rahr.

În completare, fostul ministru-consilier al ambasadei URSS în RDG, Igor Maksimîciaev, doctor în științe politice, cercetător la Institutul Europei al Academiei de Științe a Rusiei, este de părere că liderii CDU au dat dovadă de înțelepciune alegând în fruntea partidului un om care nu și-a mânjit reputația cu atacuri scandaloase asupra ”unei țări de a cărei relație depinde, în mare parte, rolul Germanei în relațiile internaționale”. Potrivit sondajelor de opinie, Uniunea Creștin-Democrată, aflată la putere în Germania, este creditată cu 37% din intențiile de vot la alegerile parlamentare, urmată de Verzi, cu 20% și social-democrați, partenerii de lungă durată ai Angelei Merkel, cu aproape 15%. „Laschet are șanse bune. Poate astăzi îl vedem pe viitorul cancelar al Germaniei”, apreciază analistul german Alexander Rahr.