Select Page

Vaccinul anti-COVID, aflat încă în fază experimentală, oferă noi informații pe măsură ce administrarea sa înaintează. Cele mai recente vin din Norvegia și nu sunt de bun augur: specialiştii susțin că vaccinul este prea riscant pentru cei bătrâni și bolnavi, după ce 23 de persoane au murit la scurt timp de la administrarea serului. Potrivit bloomberg.com, care citează Agenţia Norvegiană de Medicină, autopsiile au relevat conexiuni între efectele secundare ale vaccinului şi cauza morţii la 13 dintre cadavre.

„Pentru cei cu o sănătate fragilă, chiar şi cele mai mici efecte secundare cauzate de vaccin pot avea consecinţe extrem de grave. Pentru cei care au o speranţă de viaţă scurtă, beneficiile vaccinului pot fi minime sau chiar irelevante”, au precizat reprezentanţii Institului de Sănătate Publică din Norvegia.

În România, unde nu au loc cercetări și nici măcar autopsii asupra celor declarați ca victime ale covid-19, a fost anunțată intrarea în etapa a doua a vaccinării. Printre categoriile invitate la vaccin din 15 ianuarie se numără chiar bătrânii și bolnavii cronici, deși produsul a fost pus pe piață fără a se cunoaște cum interacționează cu alte medicamente. Primul raport european despre siguranţa vaccinului Pfizer-BioNTech va fi gata la sfârşitul acestei luni.