Select Page

„Românii au nenorocirea de a nu avea încredere în puterile lor proprii; noi nu ne-am convins încă… puterea şi mântuirea noastră în noi este!” scria la 1870 românul absolut Mihai Eminescu, de la a cărui naștere aniversăm 171 de ani, deopotrivă cu sărbătorirea Zilei Culturii Naționale.

O scria în calitatea sa de gazetar, mai puțin cunoscută publicului larg. Tot lui Eminescu îi aparține și îndemnul lansat la 1881, în paginile publicației Timpul: „A fi bun român nu e un merit (…) ci o datorie pentru orice cetăţean al acestui stat, ba chiar pentru orice locuitor al acestui pământ, care este moştenirea esclusivă şi istorică a neamului românesc”!

Opera sa politică ni-l înfățișează pe vizionarul Mihai Eminescu frământat de soarta neamului și adânc implicat în propășirea acestuia. Multe din articolele sale sunt pilduitoare până astăzi, dacă nu chiar la fel de actuale ca la momentul scrierii… Vă amintim că Opera sa Politică poate fi găsită pe pagina web Mihai-Eminescu.ro, alături de alte studii importante. Pe același portal pot fi accesate secțiunile Publicistica, Creștinismul, Detractorii sau Dosarul Morții. Mihai-Eminescu.Ro are, de asemenea, pagină de Facebook și canal video, unde poate fi urmărit Primul film documentar despre Eminescu.