Teoria „mormanului de fiare vechi”, în numele căreia ramuri întregi ale economiei românești au fost înstrăinate sau distruse după 1989, este reîncărcată și scoasă din nou la rampă: „România nu a avut niciodată resursele necesare să dezvolte o companie mare”, a declarat premierul Florin Cîţu într-un interviu pentru Radio Guerrilla, în timp ce anunța că legea care interzice întrăinarea acţiunilor şi activelor companiilor de stat va fi abrogată. În opinia lui Cîţu, atragerea de acţionari privaţi este singura variantă pentru dezvoltarea companiilor.
„E vorba de o capitalizare, să atragem resurse. Nu avem resurse la buget pentru a capitaliza aceste companii la nevoile pe care le au pentru a se dezvolta. În schimbul unui capital, o parte a acţiunilor sunt tranferate către alţi acţionari. Se întâmplă peste tot în lume. Acolo unde am avut astfel de injecţii de capital şi s-a venit cu un management performant, s-au dezvoltat, au făcut angajări, au devenit profitabile. Strănii nu vor să cumpere orice, nu există riscul ăsta”, a declarat Cîţu.
Citește și: Atac la legea care interzice înstrăinările
Vehiculat de multă vreme, planul guvernului Cîțu de a scoate la bătaie ultimele mari companii ale statului vine în timp ce guvernul francez, de exemplu, se opune preluării grupului Carrefour de către un competitor străin. Și este vorba despre o tranzacție cu valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari, atât cât ar fi dispuși canadienii de la Alimentation Couche-Tard Inc. să plătească, potrivit Bloomberg. Și nu este prima dată când Franţa se opune unor înstrăinări ale companiilor sale: în 2005, politicienii francezi au zădărnicit încercarea grupului american PepsiCo Inc. de a prelua Danone SA, iar mai recent achiziţionarea operaţiunilor din domeniul energetic ale Alstom SA de către grupul american General Electric Co. a fost aprobată numai în condiţii stricte.
Și guvernul italian îmbrățișează acest model. Italia vrea acțiuni în cadrul grupului auto Stellantis, rezultat prin recenta fuziune Peugeot-Fiat, grup în care Franța deține déjà o participație. Antonio Misiani, ministru adjunct al Economiei, a declarat în presa din Peninsulă că „prezența statului italian în capitalul noului grup, similar celei a guvernului francez, nu poate și nu trebuie să fie tabu”, precizând că o posibilă achiziție are în vedere interesul național. Pe fondul problemelor întâmpinate de Alitalia în timpul lock-down-ului de anul trecut, guvernul italian nu s-a sfiit să dea de înțeles că ar prelua compania aeriană.