Select Page

Mă umflă râsu-plânsul de câteva zile, de când cu rebeliunea împotriva Revelionului de la TVR. Că-i haios să vezi cu câtă mânie neo-proletară se dă fix în hazul de necaz care l-a trecut pe român prin timp, până faci eroină a dreptulului la liberă exprimare dintr-o șefă gata-compromisă de propriile fapte. Și până reușești să ostilizezi o populație și așa năucită de măsurile anti-covid, încărcată de întrebări fără răspuns despre vaccinare și sătulă de rigiditatea cu ifose care imundă dinspre Cotroceni!

Vedeți, voi…v-o spune unul cu vreo 15 ani lucrați în TVR: aveați atâtea „revelioane” de care să vă legați, dacă erați mânați cu adevărat de bune intenții! Că pentru unii de pe-acolo e „revelion” în fiecare zi, pe bani publici. Știu eu un băiat care trece ca prin brânză prin comitetele și comițiile voastre parlamentare de vreo 14 ani și ceva, poposind magistral la legat și dezlegat prin Consiliul de Administrație, de fiecare dată. 140 647 de lei numai anul trecut din punga TVR, pentru familia băiatului. Că a avut grijă să încaseze salariu în creștere de la an la an ca angajat al TVR, pe lângă indemnizația de membru CA și salariul nevestei. Că a ajuns și ea acum vreo 10 ani în organigramă, printr-un studio teritorial în care i s-a asigurat postuleț fix pe potriva CV-ului, de n-a mai concurat cu nimeni. Ca prin minune, fix categoria profesională pe care era încadrat băiatul ăsta era scutită de evaluarea profesională în baza căreia s-a făcut concedierea colectivă din 2013. Aia de și-a luat bifă, tot ca prin minune, de la acealași băiat, care a înclinat balanța de la șase-șase, cât fusese votul până s-a dat „convins” de necesitatea procesului. „Revelion”, or ba?

Mai știu un băiat. Isteț și ăsta, de-și evaluează profesional nevasta de unul singur și o pune frumușel pe post de ani de zile. De tot atâția câți au trecut de când a transferat-o ca angajată în studioul în care e șef, din postura de simplă colaboratoare a altui studiou teritorial, printr-un singur concurs… de împrejurări: o lua de nevastă. Cam 125 000 de lei a încasat din punga TVR numai anul trecut și această familie fericită! Pe lângă, mai curg gologani pentru cel care decide ce subiecte și emisiuni „se fac” sau nu în studioul cu pricina. O colaborare nevinovată, pentru niște prezentări de evenimente ale primăriei… așa, cât să strangi în câțiva anișori de-un apartament. De ce sunteți răi și vă gândiți că unul care ia bani de la o primărie în timp ce e „stăpân al inelelor” editoriale într-o redacție, ar avea motiv să-i apere pe edilii care-i rotunjesc veniturile? Răilor care sunteți! „Revelion”, or ba?!

Și mai știu un băiat. Ăsta-i cam fraier: a crezut că-i de datoria lui să lupte pentru libera exprimare în Televiziunea Publică și a făcut-o pe bune, fiindcă unele subiecte legate de o primărie, de exemplu, nu prea primeau „binecuvântare” editorială. Și l-au scos ușurel de pe post și l-au sancționat pe motive de tot hazul, cât să ia niște frică. Dar i-a bătut în instanță și a avut apoi tupeul să ceară anchetă internă, care i-ar fi luat la „cântar” mai ales pe primii doi băieți din povestea asta tâmpit de adevărată. „Gradea” aflat pe atunci în fruntea TVR n-a dat curs niciunei anchete. Băiatul a făcut o avertizare în interes public, i-a dat și număr intern de înregistrare… nimic. Doar ordine zilnice de serviciu, ca-n plină dictatură, preț de vreo două luni. Plus niște refuz pentru toate propunerile de subiecte și activitățile băiatului ăsta, culminând cu o concediere disciplinară, pe motive pervers țesute, după toată mascarada. I-a bătut în instanță și de data asta. A cerut dreptate altui „Gradea”, dar după reîncadrare nu i s-a mai permis să facă nimic din ceea ce făcuse ani la rând în instituție, nici măcar să pună vocea pe știri. Așa că și-a dat demisia, să nu ia bani de la public pe degeaba, și să pună capăt unei vânători care durase déjà vreo patru ani. Fraierul ăsta sunt eu.

Sunt doar niște „revelioane” mai puțin vizibile pentru voi, dragi băieți și fete puși pe „curățenie” în TVR. Altele, poate mai scandaloase, chiar au sărit și sar în ochi, dar nu v-au interesat niciodată. Și când spun asta, nu vreau să intru în galeria celor care cer desființarea TVR. E atâta nevoie de instituția asta, în lumea nebună pe care o trăim!

De ce n-ați sărit la fel când două dintre posturile care reflectau pe deplin misiunea Televiziunii Publice erau închise? TVR Cultural putea deveni cu eforturi minime un „Discovery”, un „National Geographic” românesc, dacă se lărgea paleta abordată spre istorie, geografie și tradiții de-ale noastre! TVR Info era și ar fi o obligație morală, într-o lume a presei atât de rătăcită de la etica și deontologia sa profesională, o lume dominată de găștile de caft informațional aflate la comandă strictă… E nevoie de un etalon, de informare curată și corectă! De ce ați lăsat un astfel de canal tv să moară, când Televiziunea Română funcționează sub obligația interesului național?

Uite, d-aia nu cred în predica moralistă asupra „revelionului de la TVR”. V-ați prefăcut preocupați întotdeauna doar cât să puneți mâna pe butoanele acestei instituții și ați lăsat-o să trăiască doar cât să vă slujească pe voi și camarila voastră, montată la încasat bani mulți și nesperați de prin buzunarele TVR. Independența adevărată a Televiziunii Publice și funcționarea acesteia în folosul românilor nu v-au preocupat niciodată. Meritați din plin comparația pe care o fac unii zilele astea cu „revoluția culturală” de tip neo-marxist și trimiterea la Tezele din iulie 1971 ale lui Ceaușescu. Din care voi și cita, în final, să înțeleagă lumea ce vremuri retrăim…

„Se va face o mai riguroasă selecție a producțiilor artistice difuzate de radioteleviziune, promovîndu-se cu precădere filme, piese de teatru, spectacole muzicale din repertoriul național și îndeosebi din repertoriul nou, socialist.

Se va asigura un echilibru rațional în politica de repertoriu, astfel încît să fie judicios reprezentate opere valoroase din țările socialiste, precum și lucrări reprezentative din patrimoniul culturii universale care au un profund caracter social și o poziție filozofică progresistă, înaintată. Se vor elimina din emisiuni producțiile care cultivă idei și principii străine filozofiei și moralei noastre, spiritul de violență, modul de viață burghez, mentalități nocive pentru educația tineretului.

Emisiunile de satiră și umor vor trebui să fie îndreptate împotriva fenomenelor negative din societate, de pe pozițiile poilticii partidului nostru, înlăturîndu-se producțiile de prost gust și dăunătoare sau confuze din punct de vedere ideologic”…