Select Page

O informație banală, venită din partea unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene, aruncă în aer insistenta campanie pro-vaccinare a autorităților „pandemice” de la București!  Distribuirea primelor 200 de milioane de doze ale vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de grupul american Pfizer în parteneriat cu compania germană BioNTech va fi încheiată pentru Uniunea Europeană în nouă luni, informează Reuters.

„Distribuirea integrală a celor 200 de milioane de doze este programată să fie încheiată în septembrie 2021”, a declarat reprezentantul CE, potrivit Agerpres. Odată cu părăsirea Uniunii de către Marea Britanie, populația UE se ridică la aproximativ 450 de milioane de locuitori. Puse față în față, cele două date conduc la un calcul simplu: până în septembrie, vor fi livrate doze de vaccin pentru mai puțin de jumătate din populația Uniunii Europene (circa 45%).

Atunci… pe ce se bazează „elanul” celor care anunță triumfalist că în România este pregătită vaccinarea a 60-70% din populație în următoarele șase luni? Adică până în iunie, când producătorul ar mai avea de produs și livrat încă 2-3 luni, pentru atingerea țintei stabilite contractual ?!

În acest context, primele întrebări, care vin de la sine, sunt: are România parte de o „politică preferențială” la capitolul vaccinare, sau autoritățile noastre habar nu au ce vorbesc? Ambele sunt la fel de zguduitoare, iar pentru a nu se da apă la moară speculațiilor, autoritățile ar trebui să clarifice cât mai urgent și acest aspect, pe lângă prea-numeroasele întrebări legate de covid-19 și vaccinare, lăsate încă fără răspuns!

Reamintim că pe 21 decembrie, Comisia a acordat o autorizație de introducere pe piață condiționată pentru vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, care devine astfel primul vaccin împotriva COVID-19 autorizat în Uniunea Europeană.