Select Page

Scriitorul Sorin Lavric, proaspăt ales senator pe listele Alianței pentru Unirea Românilor, devine ținta încă unei lovituri, după ce a fost îndepărtat din Uniunea Scriitorilor și dat afară de la revista România Literară: UNATC nu îi mai dă voie la catedră, reproșându-i „afirmații denigratoare” la adresa etniei rrome.

Acesta ar fi adus „un grav prejudiciu de imagine” Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, potrivit unui raport de caz al Comisiei de Etică emis la mai bine de jumătate de an de la comiterea faptelor incriminate și la doar câteva zile după ce a fost ales senator pe listele AUR. Cunoscut ca adversar al „corectitudinii politice”, Sorin Lavric spusese într-un interviu acordat la scurt timp după declararea pandemiei că primii care se vor întoarce acasă vor fi cei care nu vor mai putea fura și cerși în Occident din cauza restricțiilor. „Ceea ce spun eu e secretul lui Polichinelle, adică îl știm toți, înclinația etniei rome către acest tip de infracțiuni este știută și dovedită statistic. Asta nu înseamnă că toți romii sunt așa, ferească Dumnezeu.(…) Expresia „romii sunt o plagă socială”, scoasă din context, sună ca un verdict cu putere de generalizare. Dar o mare parte dintre ei, statistic vorbind, știți foarte bine că fac asta. Este părerea oricărui român, când vorbește despre țigani, dar nu toți au curajul să o spună. Însă, încă o dată, nu înseamnă că toți sunt așa. Sunt și oameni minunați, chiar în rândurile partidului AUR, romi, care ne-au ajutat să obținem această victorie”, a explicat Lavric pentru culturaladuba.ro

Sursă captură: R3media

Potrivit aceluiași raport al Comisiei de Etică din cadrul UNATC, Sorin Lavric se mai face vinovat și pentru „afirmațiile și principiile expuse public cu privire la inutilitatea purtării măști de protecție”, care contravin „legii 55/2020 ordin 874/81/2020, cât și principiilor de regulament interior al desfășurării cursurilor UNATC pe perioada pandemiei”. Sorin Lavric era profesor asociat al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” și preda Istoria filosofiei la ciclul de licență și Filosofia artei, specializarea Teatrologie, master.