Șeful IGCSU Raed Arafat a spus la Digi 24 că vaccinarea nu va fi obligatorie, dar crede că cei care se vor vaccina se vor bucura de o libertate de mișcare în plus, cum ar fi călătoriile internaționale. El s-a declarat optimist că românii vor urma inițiativa statului, care intenționează să vaccineze circa două treimi din populație, și a susținut că nu are nicio problemă să se vaccineze în public, dacă astfel reușește să risipească temerile oamenilor.

România își propune să vaccineze 60%-70% din populație împotriva COVID-19, adică în jur de 13 milioane de persoane,  în primele 6 luni ale campaniei de vaccinare, potrivit lui Valeriu Gheorghiță, coordonator al campaniei naționale de vaccinare. „Dacă vom avea 60-70% din populație imunizată, putem asigura începutul sfârșitului pandemiei. Vom putea să ne întoarcem la viața și normalitatea pe care o știam”, a declarat medicul primar în boli infecţioase de la Spitalul Militar Central Carol Davila, citat de R3media.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, în afara unităților spitalicești se vor deschide aproximativ 850-900 de centre de vaccinare, în operațiune urmând să fie implicați 1500 de medici, 4500 de asistenți medicali și 1500 de registratori. În România există peste patru milioane de bolnavi cronici și, potrivit INS, peste 3,7 milioane de persoane cu vârsta de peste 65 de ani. Conform anunțului, primele tranșe de vaccin vor veni la începutul lui ianuarie, deși informațiile contradictorii despre acesta curg-fluviu.