Select Page

„Bună afacere face OMV Petrom, o companie deținută majoritar de statul austriac, cumpărând la bucată politicieni români și în special prim miniștri”, scrie jurnalistul Stelian Negrea pe pagina sa de socializare, în timp ce politicienii se întrec în demisii teatrale și alte acte de seducere a electoratului, pe ultima sută de metri înainte de alegeri.

„O are pe ștatul de plată pe soția șefului USR, Dan Barna, care este șefa departamentului Reward & Respect Labour Litigation din OMV Petrom unde încasează vreo 9000 Euro lunar.

A avut-o vreo 21 de ani angajată pe Viorica Dăncilă de la PSD și l-a păstrat și pe soțul acesteia angajat la o filială prin Teleorman.

Și soția fostului premier și fost șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, presta servicii medicale tot pentru OMV Petrom.

Ba OMV Petrom a sponsorizat clubul de karting unde activau fii a doi foști premieri: Victor Viorel Ponta și Călin Popescu Tăriceanu ajunși, în cele din urmă, colegi de partid.

Și avem aici doar ce a apărut public la suprafață de-a lungul anilor.

Nu cred că OMV Petrom poate susține că nu se implică în jocurile politice din România prin capacitarea unor politicieni de rang înalt”, conchide Stelian Negrea.

Despre achiziționarea Petrom de către OMV, premierul Adrian Năstase spunea senin la momentul privatizării că „cine conduce Petrom controlează economia românească, iar cine stăpânește economia poate controla și politica”. OMV a intrat în România după ce Banca Mondială a solicitat privatizarea Petrom, prin programul PSAL 2. În momentul achiziționării, OMV avea o producţie de aproximativ 14.000 de barili pe zi, iar Petrom de circa 220.000 de barili pe zi.