Select Page

 „Palatul Cotroceni este cea mai închisă instituție in ceea ce privește accesul la informatii”,  scrie jurnalista Mădălina Mihalache pe pagina sa de socializare după episodul năucitor de marți, când Klaus Iohannis l-a repezit pe Dan Tăpălagă, deranjat de o întrebare a ziaristului. „La conferințele de la Cotroceni, nu ai voie sa adresezi mai mult de o întrebare. Nu contează ca președintele a răspuns pe langa la întrebarea ta. Consiliera pe comunicare, care sta undeva in spate, ii cearta pe reporteri dacă îndrăznesc sa intervina, din nou, pentru ca nu au primit răspuns la singura întrebare la care au dreptul”, detaliază Mihalache.

 

Pornind de la o explicație aiuritoare a lui Klaus Iohannis, care a făcut și din  tragedia de la Piatra Neamț un pretext pentru a da vina pe PSD, Dan Tăpălagă l-a întrebat cine e de vină pentru situația de la Sibiu, oraș-campion al cazurilor de infectare cu COVID-19, unde pârghiile nu sunt deținute de PSD, ci chiar de oamenii Președintelui. Iohannis a „fușărit” un răspuns formal pentru a ieși din situație, după care, vădit enervat, l-a invitat pe Dan Tăpălagă să facă loc următorului jurnalist, cu o altă întrebare.

 

„In urma cu o luna, Klaus Iohannis s-a arătat deranjat de întrebările care i-au fost adresate de reporteri la conferința de presa. Personal, le-a transmis ca nu i se pun întrebări “ridicate la fileu”. Toți jurnaliștii prezenți au rămas șocați in fata unei astfel de remarci făcuta chiar de președintele țării”, continuă Mădălina Mihalache descrierea cadrului impus pentru desfășurarea „comunicării”de către actualul Președinte.

 

„Sa nu va imaginati nici ca redacțiile pot acredita ele pe cine vor. Doar doi oameni de trust pot merge la conferințele de la Cotroceni. S-a întâmplat ca oameni aflați in concediu sa vina la serviciu pentru ca celălalt era bolnav, iar Administrația Prezidențială nu permitea unui alt reporter sa reprezinte instituția de presa. Pur și simplu i se refuza accesul. Mi s-a întâmplat!”, mărturisește Mihalache. „Jurnaliștii acreditați pe Cotroceni nu primesc in același timp informările oficiale care vin de la Palatul Cotroceni. Aceeași consiliera le transmite pe rând, in ordinea preferințelor și in funcție de trustul la care lucrează reporterul acreditat. Repet! Vorbim despre comunicatele oficiale in care se regăsesc deciziile președintelui, nu informații de alta natura. Ulterior, ele sunt comunicate pe grupul oficial de presa. Consilierilor prezidentiali le este interzis de consiliera pe comunicare sa vorbească cu presa. Nici acces la președinte nu au fără acordul ei”, mai scrie Mădălina Mihalache pe pagina sa de socializare.