Select Page

15 țări din Asia și Oceania, în frunte cu China și Japonia, au semnat duminică un acord pentru fondarea celui mai mare bloc comercial din lume, relatează BBC. Pe lângă cei doi giganți ai economiei modiale, din Parteneriatul Regional Economic Comprehensiv (RCEP) mai fac parte Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă.

Acordul a fost semnat în timpul unei întâlniri ASEAN găzduită de Vietnam, la opt ani de la începerea negocierilor. Membrii RCEP reprezintă aproape o treime din populația lumii și realizează 29% din produsul intern brut global. Pentru început, liderii speră că pactul va contribui la stimularea recuperării după pandemia de coronavirus, însă pe termen lung acesta se vrea „o victorie a multilateralismului și a liberului schimb”, potrivit premierul chinez Li Keqiang. RCEP va elimina unele bariere comerciale pe parcursul următorilor 20 de ani și instituie reglementări cu privire la proprietatea intelectuală, telecomunicații, servicii financiare, comerț online și servicii profesionale.

Perceput ca rezultatul unei noi extinderi a influenței Chinei în regiune, noul bloc comercial va fi mai mare decât Acordul SUA-Mexic-Canada sau decât Uniunea Europeană. Parteneriatul semnat în Vietnam nu exclude doar SUA, care s-a retras în 2017 dintr-un pact comercial Asia-Pacific rival. Nici uriașul vecin al Chinei, Rusia, care încearcă să dezvolte Uniunea Economică Eurasiatică, nu a fost invitată la masa fondatorilor. Semnatarii acordului au declarat că porțile rămân, însă, deschise pentru India, care a renunțat anul trecut la negocieri de teamă că tarifele mai mici i-ar putea afecta producătorii locali.