Select Page

Cu doar câteva zeci de ore înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, pro-moscovitul Igor Dodon a scos la fluturat fantoma războiului civil, relatează presa de peste Prut. „Pericolul unirii este real. În ultimii ani, numărul celor care pledează pentru unirea cu România a crescut esențial. Dacă acum 15-20 de ani erau doar 5-8 la sută unioniști, astăzi sunt mai mult de 25 la sută. (…) Imaginați-vă că această tendință va continua și, la o anumită etapă, adepții ideii de lichidare a Moldovei prin unirea cu România vor constitui, doamne ferește, 40-50 la sută. Va fi o catastrofă”, a atacat Dodon înaintea scrutinului de duminică.

Disperarea lui Dodon este alimentată de rezultatul primului tur, câștigat în mod neașteptat de Maia Sandu. Deși a avut de partea sa pârghiile administrației, o bună parte a presei și mașinațiile clasice ale regimului transnistrean, socialistul pro-rus a obținut doar 32,6% în primul tur, în timp ce candidatul pro-european Maia Sandu a ocupat primul loc, cu peste 36% din opțiunile exprimate.

Poziționarea Maiei Sandu față de ideea Unirii cu România este fundamental diferită. „Mă adresez către toţi cei care împărtăşesc dezideratul Unirii. Dodon a încercat să vă transforme în vinovați, în dușmani ai acestei țări. El minte, ca întotdeauna. Cei care distrug țara noastră cu adevărat sunt hoții ca el. Ei ne fură viitorul. Împreună trebuie să-i oprim și să construim bunăstare și libertate la noi acasă”, susține Maia Sandu într-un ultim apel către cetățeni, înainte de scrutinul de duminică. „Atunci când oamenii buni se unesc, când își iau destinul în propriile mâini, lucrurile se schimbă. Această unitate este ceea ce îmi doresc, ce mă angajez să prețuiesc și să o construiesc mai departe. Unitate construită în jurul valorilor noastre. Unitate în jurul tradițiilor noastre. Unitate în jurul scopului nostru comun, o Moldovă mai bună pentru fiecare(…) În acest efort nimeni nu trebuie să stea deoparte, nimeni nu trebuie lăsat în urmă.  Primul pas decisiv sunt alegerile de duminică. Vă îndemn pe toți – toți oamenii Moldovei – să mergeți la vot duminică și să ne luăm destinul țării noastre în propriile mâini. Să facem schimbarea dorită de toți”a mai spus Maia Sandu.

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova fost de 42,7%. Autoritățile de la Tiraspol au anunțat că vor suspenda carantina din regiune și pe 15 noiembrie, așa cum au făcut și la primul tur, ceea ce alimentează temerile că se va încerca aducerea unui număr și mai mare de alegători din stânga Nistrului la votul de duminică.