Select Page

Un scenariu cutremurător privitor la direcția pe care este împinsă lumea: renunțarea la orice proprietate în schimbul anulării datoriilor. „Când datoriile vor deveni insuportabile, această idee otrăvită învelită în poleială va deveni tentantă. Pentru indivizi și pentru națiuni. Statele vor dispărea prin „iertarea” datoriilor”, scrie jurnalistul Adrian Pătrușcă în editorialul său Marea Resetare: Conspirația BBB-Covid iese la lumină din Evenimentul Zilei.

Planul ar data din 2015 și prevede folosirea unui dezastru pentru înlocuirea capitalismului cu un comunism global. În acel an era adoptat la ONU conceptul de Build Back Better (BBB/„A construi la loc mai bine”), care își propune „să folosească un dezastru ca pe un impuls pentru a construi țări și societăți mai viguroase decât înainte”.

Iar ipoteza pare validată de evoluția cifrelor: datoria medie a UE va depăși 86% din PIB anul acesta, pentru a ajunge la anul să depășească 100%, spre exemplu. Cele mai îndatorate țări sunt Grecia (a cărei datorie națională va fi de 207% din PIB la sfârșitul lui 2020), Italia (160%) Portugalia (135%), Spania (120%), Franța (120%).

România, deși aparent mai bine poziționată, nu face decât să confirme traiectul: împrumuturile efectuate de actualul guvern împing datoriile de la o pondere de 35,4% din PIB în 2019, la 42,2% în iulie anul acesta și la o prognoză de  63,6%. Cum va arăta lumea peste doi ani, când distrugerile economice, sociale și culturale vor fi incalculabile? O imagine, cu argumentele aferente, în analiza lui Adrian Pătrușcă, pe care o puteți citi integral AICI.