Select Page

Jumătate din ajutoarele de stat autorizate de Comisia Europeană pentru sprijinirea companiilor, pe fondul crizei generate de pandemie, au apucat calea Germaniei, atrage atenția La Repubblica. Datele publicate recent de comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, „reflectă inevitabil puterea de foc mai mare a intervențiilor pe care Berlinul le-a pus în aplicare pentru a-și sprijini companiile, în comparație cu alte țări mai lipsite de spațiu de manevră”, scriu jurnaliștii italieni.

Aproximativ 15% din ajutoare ar viza Italia și Franța iar 5% Spania, datele indicând și faptul că până acum s-ar fi cheltuit în scopul ajutorării companiilor din UE 346 de miliarde de euro.

Există și alte diferențe importante în modul de acordare a sprijinului, remarcă publicația italiană. Franța și Spania au oferit aproape exclusiv garanții publice în condiții favorabile, la fel ca Suedia, Portugalia sau România. Germania, care a înghițit 50% din ajutoare, a folosit preponderent subvențiile și alte mecanisme ce nu presupun rambursare, cu „efecte potențial mai durabile asupra concurenței”.