Select Page

UPDATE: Surpriză de proporții- Maia Sandu îl bate pe Igor Dodon în primul tur. După numărarea tuturor proceselor verbale, rezultatul oficial indică 36,16% pentru Maia Sandu și 32,61% pentru Igor Dodon. Cei doi își vor disputa funcția de Președinte al Republicii Moldova pe 15 noiembrie.

 

Știrea inițială: Este clar că Președintele Republicii Moldova va fi hotărât prin intermediul unui tur 2 al alegerilor: după numărarea a 95,71% din voturile exprimate la scrutinul de duminică, Igor Dodon conduce cu 35,54%, iar Maia Sandu se află la mică distanță în preferințele exprimate, cu 32,72%.

Cei doi candidați și-au disputat funcția și în 2016, când Igor Dodon a obținut 47% în turul 1, iar Maia Sandu 38%. Prezența la votul de duminică a fost de 42,7%. Maia Sandu conduce în Chișinău cu aproximativ 10 procente.

Igor Dodon, actual președinte, este susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și este preferatul Moscovei în bătălia electorală de peste Prut. Maia Sandu este candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate. Turul doi al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 15 noiembrie.

La alegeri s-au mai înscris alți șase candidați. Potrivit datelor preliminare, pentru candidatul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, au votat 16,89% dintre alegători, pentru candidata Partidului „Șor”, Violeta Ivanov – 7,08%, pentru Andrei Năstase, candidatul Platformei Demnitate și Adevăr – 3,20%, pentru candidatul Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu – 2,01%, pentru candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Tudor Deliu – 1,46%, iar pentru candidatul Blocului „Unirea”, Dorin Chirtoacă – 1,14%.