Select Page

Șapte companii din top zece exploatații de teren agricol românesc sunt deținute de acționari din alte state, față de șase din zece în 2016. În top trei a intrat un nou investitor străin, iar pe poziția a zecea ajunge compania unui antreprenor român care se extinde vertiginos în sectorul agricol, notează Economica.net.

Lider incontestabil a rămas Agricost SA, care exploatează aproximativ 56.000 de hectare din Insula Mare a Brăilei, deținută din 2018 de compania Al Dahra din Emiratele Arabe Unite. Conform datelor APIA, unul dintre numele noi este JD Agro Cocora, o companie cu acționariat danez, o filială a România Farm Invest. Compania a fost înființată în 2008 și cultivă aproximativ 14.000 de hectare în județele Ialomița, Constanța și Buzău. Urmează Intercereal SA, compania lui Ioan Niculae care exploatează în jur de 12.500 de hecatre de teren și Emiliana West Rom, investiție a omului de afaceri italian Martini Luciano, care a ajuns să controleze aproximativ 12.000 de hectare de teren în Timiș. Între primii zece se află acum și familia Șerban, din Onești, care a construit începînd cu 1994 un adevărat holding cu afaceri în industria de panificație, a cărnii de pui, agricultură, comerț cu cereale, plante oleaginoase și leguminoase, patiserie-cofetărie sau retail alimentar, mai notează Economica.net.

Printre străinii implicați la nivel mare în agricultura românească se mai numără danezii, austriecii și americanii. Joacă tare și germanii, francezii sau portughezii. Dincolo de clasamentele realizate cu date de la APIA există, însă, și alt fenomen- investitorii străini care au cumpărat mari suprafeţe de teren agricol în România fără să le înregistreze la această instituție, pentru primirea subvenţii. Un exemplu este contele austriac Andreas von Bardeau (descendent al familiei de Habsburg) care a cumpărat circa 21.000 de hectare de teren agricol în Arad, Timiș, Caraș Severin și Argeș, însă nu pentru face agricultură intensivă și producții-record, ci mai degrabă pentru a-și pune banii „la păstrare”, după cum amintește Financial Intelligence.