Select Page

44,31 de miliarde de dolari raportează Fondul suveran de investiții al Norvegiei drept câștiguri în trimestrul trei din 2020, după depășirea și compensarea efectelelor negative provocate de pandemia de coronavirus, relatează Reuters. După ce acum câțiva ani, norvegienii aflau că sunt milionari în coroane, valoarea totală a fondului este echivalentă în acest moment cu aproximativ 217.000 de dolari pentru fiecare bărbat, femeie și copil din Norvegia.

Fondul suveran de investiții al Norvegiei este cel mai mare fond de acest fel din lume, deținând active de aproximativ 1.160 de miliarde de dolari în aproximativ 9.200 de companii din întreaga lume, adică 1,5% din toate acțiunile listate. Fondul, gestionat de Banca Centrală a Norvegiei, investeşte veniturile generate de stat din producţia de petrol şi gaze în acţiuni, obligaţiuni şi proprietăţi imobiliare din străinătate.

Guvernul norvegian urmează să scoată în acest an sume record din fondul suveran și va continua să injecteze stimulente istorice în 2021, pentru a contracara recesiunea severă declanșată de criza provocată de pandemie, notează Agerpres. Mai precis, executivul de la Oslo vrea să retragă 404 miliarde de coroane (43 miliarde de dolari) din fondul suveran în acest an și 313,4 miliarde de coroane (33,56 miliarde de dolari) în 2021, potrivit unor reguli care permit retrageri suplimentare în perioade economice dificile.

Rezulatul din ultimele luni vine în special pe fondul redresării consistente „a companiilor de tehnologie din SUA”, susține directorul general al Fondului, Nicolai Tangen. În România, Fondul suveran al Norvegiei deține participații la două firme din sectorul energetic românesc (Petrom și Electrica SA) și în sectorul bancar (Banca Transilvania și BRD. Amintim ca populatia Norvegiei se apropie de 5,5 milioane de locuitori.