Select Page

Klaus Iohannis este decernat în Germania cu Premiul Otto cel Mare pentru „onorarea marilor merite în procesul european de unificare”, anunță Administrația Prezidențială. Ceremonia de miercuri are loc la Domul din Magdeburg (Catedrala Sfinţilor Mauritius şi Katharina), care adăposteşte de peste 1.000 de ani mormântul lui Otto I, rege al germanilor și prim împărat al Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană.

Discursul Laudatio va fi rostit de către Heiko Maas, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania. La ceremonie vor fi prezenţi Reiner Haseloff, premierul landului Saxonia Anhaltină, Rainer Robra, ministru de stat şi şef al Cancelariei de Stat Saxonia Anhaltină, precum şi Lutz Trumper, primarul general al oraşului Magdeburg.

Începând din 2005, Premiul Otto cel Mare este acordat din doi în doi ani personalităţilor şi organizaţiilor care au merite deosebite în procesul european de unificare şi în promovarea gândirii europene. Printre personalităţile cărora li s-a decernat până în prezent această distincţie se numără cancelarul Germaniei, Angela Merkel, fostul preşedinte al Germaniei Richard von Weizsacker și fostul preşedinte al Letoniei Vaira Vike-Freiberga. În anul 2015, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a fost prima instituţie distinsă cu acest premiu.

Premiat de germani pentru „unificarea europeană”, Klaus Iohannis nu este la fel de merituos când vine vorba de unitatea poporului român. În cei șase ani de mandat de până acum, orice evoluție pe relația cu Republica Moldova a fost înghețată. Mai mult: în urmă cu doi ani, el a lipsit de la şedinţa comună din Parlament pentru marcarea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România și a făcut o declarație cel puțin bizară. Întrebat despre momentul în care ar putea avea loc reunirea, acesta a răspuns „atunci când vor dori ambele popoare”, amintind indirect de retorica ce a stat la baza odiosului pact germano-sovetic prin care Basarabia a fost smulsă României.

Premiul de azi întregește o serie de distincții similare primite de Klaus Iohannis din spațiul german. În iunie 2009, primarul sibian Klaus Iohannis primea decoraţia statului austriac Ordinul de Merit Marea Cruce de Argint, pentru servicii aduse Austriei. Lista culminase anul trecut cu prestigiosul Premiu Carol cel Mare conferit de orașul Aachen, după ce Iohannis mai primise în 2018 premiul Franz Josef Strauss la München, pentru susținerea valorilor democratice și a proiectului European și alte două distincții acordate la Kiel și Dresda.