Select Page

„Cavalerii noilor apocalipse. Nu vă fie frică!” se numește cea mai recentă carte a reputatului jurnalist, scriitor și comentator politic Corneliu Vlad, carte ce va fi prezentată săptămâna aceasta și publicului bănățean. Titlu intrigant, conținut pe măsură, astfel că l-am invitat pe autor la un scurt dialog.

Demnitatea.info: Bună ziua și mulțumim pentru deschidere, domnule Corneliu Vlad. Cine sunt cei patru cavaleri și de ce sunt ai apocalipsei?

Corneliu Vlad: Vă salut, mulțumesc eu pentru invitație! Cei patru cavaleri ai apocalipsei sunt terorismul, schimbarea climei, criza și pandemiile. Toate aceste fantome înspăimântătoare sunt agitate, ventilate și rostogolite prin toate mijloacele de comunicare în masă pentru – asta o spun teoreticienii din toate țările, și din Est, și din Vest – a ține populațiile într-o stare de alertă, ca să nu zic de frică, panică…sau ca să nu zic de isterizare. Un om și o societate înfricoșată e mult mai ușor de stăpânit de către cei aflați la putere: „Bă, voi nu vedeți ce nenorocire, o să se topească zăpezile din Himalaya, ghețurile din Arctica, Marea Neagră o să ajungă până la Brașov… Stați liniștiți! Vreți pensii mai mari, vreți locuri de muncă… Voi nu vedeți, noi ne ocupăm de niște chestii serioase aici, vine criza, vine pandemia”. Deci s-a propagat o cultură a fricii, cum se spune și, cum spune un prieten al meu, o religie a siguranței, care zice așa: „Domne, fiți atenți că ceea ce vi se pare vouă foarte normal, e periculos. Nu vă apropiați unul de altul toată ziua bună-ziua… Stați mai așa, spălați-vă pe mâini, mergeți mai puțin, puneți-vă masca. Nu e chiar așa cum credeți voi de simplu”.

D.info: Când a apărut mecanismul?

C.V.: Această formulă de a ține masele inhibate și neactivizate, nerevoltate, există din Antichitate. Și fake-news-urile există din Antichitate, dacă e să ne gândim numai la calul troian, dar atunci nu prea aveau putere de împrăștiere. Cum zicea cineva, Cezar și Napoleon nu puteau să vorbească la mai mult de 100 de persoane odată, că nu se auzea până în spate la călăreții ăia… Dar acum există niște posilități de împrăștiere a zvonurilor și a jumătăților de adevăr atât de fabuloasă încât… respirăm o atmosferă de perpetuă amenințare! Discursurile și imaginile care scot în față pericole de tot felul ce amenință omenirea, planeta, se prăvălesc în avalanșă continuă!

D.info: Cum a luat naștere această carte?

C.V.: Cartea s-a născut ceva mai neobișnuit. Tot umblând ani și ani, prin zeci și zeci de publicații, zi de zi, mi-am dat seama că sunt niște laimotivuri care se reiau obsesiv, în fel și chip, parcă tot mai stăruitor: teroismul, criza, pandemiile si schimbarea climei, toate inculcând în minți cu picătura sau cu potopul o stare de neliniște, apoi frică, mai apoi groază. Mai întâi difuză, apoi din ce în ce în ce mai clară, mai detaliată, mai – să zicem – argumentată. Și care se dovedea o operațiune bine gândită și ticluită ca o cultură a fricii, după cum a fost de altfel și teoretizată. Am început să fiu atent la fenomen, l-am descris în articole si mi-am dat seama că totul se leagă precum o carte, pe care merită să o fac. O carte pe care am ținut-o nepublicată, căci nu interesa editorii, până la apariția covidului, adică mai bine de un deceniu. Ar fi putut fi un succes editorial, dar… nu se prea poate difuza. E de înțeles…

Lansarea cărții va avea loc joi, 15 octombrie, de la ora 13:00. Unde? Între Timișoara și Reșița, la Muzeul de Etnografie și Folclor Voiteg 48. Purtarea măștii este, evident, obligatorie!