Select Page

La 7 octombrie 1985 începea operaţiunea de translaţie a bisericii Mihai Vodă din Bucureşti, monument istoric ctitorit de Mihai Viteazul și mutat de pe temeliile sale în contextul sistematizării din perioada dictaturii comuniste. După cutremurul din martie 1977, Ceaușescu hotărâse demolarea majorității clădirilor vechi și sistematizarea Capitalei. Planul cuprindea construirea Bulevardului Victoria Socialismului și a Casei Poporului, mii de clădiri fiind atunci demolate, deși nu toate erau construite prost sau afectate de seism.

Mănăstirea Mihai Vodă era un lăcaş de cult reprezentativ pentru Capitala României, atunci când Nicolae Ceauşescu a decis să o demoleze pentru a degaja spaţiul din arealul Casei Poporului. Împotriva distrugerii monumentului s-au ridicat mai mulți oameni de cultură, astfel că Ceaușescu a aprobat, în cele din urmă, mutarea bisericii voievodale şi a turnului clopotniţă. Cele două construcţii au fost transportate în tandem, întâi clopotniţa, apoi biserica (avea 3.700 tone), cu o viteză de 2,20 metri pe oră, în pantă, pe o distanţă de 289 de metri şi coborâte pe verticală cu 6,2 metri, până pe strada Sapienţei nr. 4, unde se află în prezent, amintește Nicolae Uszkai. 

Succesul a fost unul desăvârșit și i se datorează inginerului Eugeniu Iordăchescu, director tehnic la Institutul Proiect București în anii ’80, care a inventat o metodă revoluționară de a muta cu totul clădiri de pe amplasamentul inițial. Supranumit „Inginerul Raiului” din motive lesne de înțeles, Eugeniu Iordăchescu a ajutat la păstrarea în patrimoniul național a 13 biserici istorice, dintre care una în Reșița.

Biserica Ortodoxă Sfinții Arhangheli Mihail si Gavril din municipiul Banatului de Munte a fost mutată pe șine tot în 1985, la o distanță de 55 de metri față de amplasamentul inițial, deși cântărea peste 2000 de tone. A fost astfel salvată de la demolarea ordonată pentru a face loc noului Centru Civic. Biserica fusese construită în perioada 1872-1884 din piatră și cărămidă, în locul unei biserici de lemn ridicată încă din 1780… Uitat de public, inginerul Eugeniu Iordăchescu s-a stins în ianuarie 2019, la vârsta de 89 de ani.