Select Page

Fermierii români trag un disperat semnal de alarmă, pe fondul situației generate de secetă: aceasta este una extrem de gravă, iar numărul mare al fermierilor și suprafețelor afectate prefigurează un adevărat dezastru economic. Tot mai mulți se găsesc în imposibilitatea de a respecta cantitățile de cereale contractate, riscând să intre în incidență de plăți.

„În cazul în care fermierii vor fi executați silit pentru nerespectarea cantităților de cereale contractate, fără ca aceștia să aibă posibilitatea de a se apăra prin invocarea cazului de forță majoră, ne vom găsi în situația în care exploatațiile agricole vor trece în proprietatea marilor corporații”, explică Asociația Fermierilor din România într-un comunicat transmis către Agroinfo.

„Solicităm pe această cale, responsabilizarea de urgență a aparatului administrativ, dar și demararea tuturor proceselor necesare legiferării secetei pedologice ca și caz de forță majoră. De asemenea, este necesar ca fermerii să aibă posibilitatea solicitarii amânarii ratelor. Nu dorim anularea acestora, doar o solutie pentru a evita posibilitatea falimentului”, arată fermierii. Aceștia susțin că întreaga situație „poate pune în pericol independența alimentară a României”.

„Este imperios necesar să se acționeze cu celeritate (…) Considerăm că orice întârziere în legiferarea OUG nu va face altceva decât să vulnerabilizeze sectorul agricol, să pună în pericol exploatațiile, și să conducă invariabil la falimentul foarte multor fermieri”, se mai arată în comunicatul AFR.