Select Page

O plângere anonimă depusă la Parchetul Anticorupție zguduie Austria: Dr. Rainer Seele (președinte director general OMV și presedintele Consiliului de supraveghere al Petrom) este acuzat de abuz de încredere, acceptarea de foloase și încălcarea obligației de diligență, scrie cotidianul Kurier, citat de Flux24. Faptele ar fi produs un prejudiciu estimat la „cel putin 1 miliard de euro”.

Citește și: OMV „a tăiat tot, ca să nu mai poată folosi cineva vreun utilaj”

Textul plângerii dovedește cunoașterea unor aspecte din interiorul companiei. Elisabeth Täubl, purtător de cuvânt al Parchetului pentru Afaceri Economice și anti-Corupție, a confirmat pentru publicația austriacă primirea raportului „prin intermediul sistemului de denunțare anonim. În prezent verificăm existența unei suspiciuni inițiale”.

Citește și: Despre suveranitate, printre popi și pompe

Acuzațiile apar în contextul în care grupul energetic austriac OMV AG face demersuri pentru achiziţionarea producătorului de mase plastice Borealis. Capacităţile de producţie combinate ale Borealis şi OMV ar face din grupul austriac cel mai mare producător european de polietilenă şi polipropilenă şi unul din primii 10 producători mondiali. Evaluarea Borealis, se spune, a fost făcută în decembrie 2019, iar prețul nu a fost ajustat pe fondul deteriorării rezultatelor în scădere obținute după aceea. Totul ar indica faptul că, atacat direct, Dr. Seele încearcă să „măture în mod conștient pagubele sub covor”. Consiliului de supraveghere al OMV nu i s-a prezentat o prognoză actuală a rezultatelor trimestriale, deși aceasta ar fi trebuit să fie disponibilă. OMV susține că nu este la curent cu plângerea și nu vrea să comenteze situația.