Select Page

Nouă obiective-monument istoric din ţară vor fi restaurate cu un buget de aproximativ 16 milioane de euro (77 milioane de lei) prin Programul RO-CULTURA, începând cu data de 1 octombrie. Printre proiectele care au primit finanțare se numără „Capitala Daciei- muzeu viu al patrimoniului cultural European” (Sarmisegetuza Regia), „Casa de cultură Vila Elisabeta” (Băile Herculane), „Refuncţionalizare imobil pentru Centrul cultural Turn de Apă Iosefin” (Timişoara) și „Centrul expoziţional şi de evenimente Şcoala „Pitner” (Reşiţa). Suma maximă acordată pentru un proiect a fost de 2 milioane de euro (80% din totalul cheltuielilor), iar lucrările trebuie să fie finalizate în cel mult 43 de luni.

Proiectul „Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european“, de exemplu, beneficiază și de o cofinanţare de 1 milion de euro din partea Consiliului Judeţean Hunedoara. Scopul proiectului este restaurarea monumentului şi dezvoltarea economică şi socială a zonei, prin management cultural. În acest sens, vor avea loc lucrări de restaurare, se vor desfășura cercetări arheologice și se vor realiza structuri modulare prin care vor fi promovate tradiţiile şi obiceiurile din judeţ. De asemenea, în Capitala Daciei va fi amenajată o expoziţie internaţională şi se vor îmbunătăţi traseele de vizitare.

„Cele 109 proiecte din toată ţara merg foarte bine. Noi le monitorizăm încă cinci ani după finalizare.(…) Anul acesta a fost unul foarte aglomerat pentru Programul RO-CULTURA. Avem în implementare acum 20 de proiecte din cele două apeluri deja contractate. Lor li se adaugă cele nouă proiecte contractate azi şi cele 97 aflate în evaluare”, a declarat Bogdan Trîmbaciu, director la Unitatea de Management a Proiectului, pentru News.ro. Cele nouă proiecte câştigătoare aparţin, în majoritate, unor instituţii publice. În 2021 vor fi lansate alte două apeluri de finanţare, în valoare totală de 4 milioane de euro.