Select Page

Cetățenii din Republica Moldova, Ucraina și Serbia care desfășoară activități lucrative pe teritoriul României vor fi exceptați de la obținerea avizului de angajare ca urmare a unor modificări legislative, anunță Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI). Astfel, cetățenii acestor state care doresc să muncească în România pot solicita viza de lungă ședere pentru angajare fără să prezinte copie după aviz de angajare.

IGI a recepționat în primul semestru al acestui an 1777 de cereri de eliberare a unor avize de angajare pentru cetățeni provenind din Republica Moldova, Ucraina și Serbia, state cu însemnate comunități românești, iar 1548  dintre acestea au fost avizate favorabil. Un proiect de lege care vizează înființarea „Cărții Verzi a Românului de Pretutindeni” a trecut de Senat și va reglementa identificarea persoanelor care NU dețin cetățenia română, dar fac parte din categoria românilor de pretutindeni în sensul definit de lege. Cartea Verde le va permite românilor de peste hotare să muncească în România fără obligativitatea deținerii suplimentare a unui permis de muncă sau de ședere pentru străini, de a deschide conturi bancare, de a înființa societăți comerciale ca orice cetățean român sau de a beneficia de servicii medicale de urgență și educație la toate nivelurile.

Citește și: Veste bună pentru Românii de Pretutindeni

Pentru reglementarea șederii pe teritoriul României în acest moment, străinii pot consulta site-ul public http://igi.mai.gov.ro/ având totodată posibilitatea de a depune documentele și prin intermediul aplicației online, disponibilă la adresa https://portaligi.mai.gov.ro/portaligi/, pentru reducerea timpului de așteptare la ghișeu și eficientizarea procesului de preluare a documentelor.