Select Page

„Legea privind suspendarea înstrăinării participațiilor statului pentru o perioadă de 2 ani este o lege care ține de siguranța economică națională.(…)  Riscul de instrăinare a activelor, de fapt privatizarea mascată a companiilor de stat prin vânzare de active face ca statul sa rămână proprietarul unor acțiuni care nu se mai bazează pe nimic”, scrie economistul Adrian Câciu pe pagina sa de Facebook, după ce Guvernul a pregătit o Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legii 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică.

 „Am auzit ieri afirmaţii de la demnitari care au jurat să respecte legile ţării dar au şi certificat ORNISS, că este o lege idioată, că blochează economia etc. Evident ambii demnitari habar nu au nici de siguranţa naţională şi nici de economie – a se citi cv-urile lor. Participaţiile statului sunt de interes strategic în domenii economice strategice (energie, farma, petrochimie, armament etc.)”, scrie Adrian Câciu, pentru ca apoi să explice efectul modificărilor urmărite de Executiv: „Statul rămâne cu actiunile si datoriile iar activele sunt vândute. Ca să ne înţelegem, se pot vinde reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda dar societatea va ramâne a statului.

Cine are activele are productia.

Se pot vinde fabricile de medicamente fără să se vanda societatea. Se pot vinde retelele fizice de distributie gaz sau energie electrica si Transelectrica, Romgaz, Transgaz raman simbolice, nu produc venituri ca nu mai au active. Se pot vinde activele bancare ale CEC, banca care a inregistrat un profit de invidiat şi anul trecut şi în acest an”, punctează economistul.

„Riscul prezent este urmatorul: în piata europeană sunt munti de bani, peste 3 mii de miliarde de euro care ajung la banci, fonduri de investitii si companii. Bani ieftini cu dobanda negativa. Aceste capitaluri vor cauta sa cumpere active strategice în Romania. Despre aste e vorba si este o problema de siguranta nationala. Sa nu uitam ca Germania are o lege similara…. Siguranţă naţională, Virgil Popescu. Citeşte Codul Penal!” transmite Adrian Câciu în încheierea postării sale.