Select Page

La începutul anului 1990, în Timișoara se pripășise un individ John, cel fără de țară, cum l-am poreclit pe atunci: într-o zi era englez, marți și miercuri irlandez, joi și vineri era galez iar sâmbătă și duminică era aventurier. Vorbea de democrație, de mesianismul lui religios si de democratizarea forțată a României, în special a Timișoarei, așa cum și-o dorea el. El darâmase zidul Berlinului, apoi în 3 decembrie era prezent la Malta, deh, ca și consilier personal al Președintelui BUSH, în 4 decembrie era prezent în stafful lui Gorbaciov tot la Malta, nu rețin dacă era sef de cabinet…

Apoi a declanșat revolta de la Praga. L-a condus pe acel student ce a fost împușcat și a murit. După câteva luni s-a aflat că nu era student ci ofițer, că nu a fost împușcat și că trăieste. Când a venit în Timișoara, lansa moda pantofilor cu talpa dezlipită, pe care a abandonat-o după ce a făcut o vizită la Manej, un depozit de ajutoare, și a primit o pereche de pantofi. După alegerile din 28 ianuarie îl întrebam pe regretatul medic Florin Gâldău dacă nu are un loc liber la Gătaia.

Ne iubea atât de mult, încât dormea pe holuri în Prefectură. Omul vroia să ne salveze. Să fie numit prefect și să ne arate el cum se face o revoluție. Ceea ce a fost în Timisoara între 17-20 decembrie 1989, zecile de morți, fusese o glumă- el știa ce este bine pentru noi românii, doar era un internaționalist autentic și, deci, mult mai inteligent decât noi. Stop! Personajul este adevărat…

După mai bine de 30 de ani, istoria se repetă. O nouă stafie, născută în altă lume, într-un sătuc din țara lui Mutti (cea din Germania comunistă) nu mai poate de dragul și grija noastră și ne va arata el ce înseamnă revoluție! Păcat că nu a mai apucat să fie consilierul lui Gorbaciov … Nu contează că mesianismul lui religios în SUA a dat chix, el a venit cu un cor de gospel să ne încânte si a rămas (sau poate i s-a sugerat). Nu contează că de ani buni ,ca și Lucovid, traieste din expediente de partid, el ne vrea și noi trebuie să-l punem primar !!!

Citește și: Frontul Salvării lui Fritz- faza pe manifeste

Ne spune că are un proiect pentru Timișoara. Este un plagiat grosolan. Ideile din proiectul lui se vehiculează de cel puțin 10 ani în Timisoara. Sintagma „Timișoara este cel mai important pol de dezvoltare din triunghiul Budapesta-Belgrad-București” este copiată din „Studiu de potențial privind dezvoltarea Municipiilor Timisoara și Arad”. Ar fi trebuit să pui ghilimele și să arați sursa! Compania Municipală de Reabilitări Cladiri a fost ideea lui Firea la Bucuresti, cu rezultate remarcabile. De ce o prezinti ca ideea ta? În cei patru ani de functionare, USR a dorit desființarea ei. Sau dacă o înființează Samuel va fi benefică pentru noi? Cum este cu Spitalul Municipal de 750 paturi…Păi, Samuele, de unde ai bani? Tu ai habar câți bani rămân la Primărie după ce scazi cheltuielile de funcționare? Sau te duci la Mutti, să mergeti să-i bateți pe cei de la C.E să vă dea banii? Cum poți să spui asemenea minciuni despre banii europeni? Nici măcar cum se obțin banii europeni nu ai habar?

Mă opresc cu exemplele aici.

Timișoara nu a așteptat aventurieri. Timișoara are o viziune de dezvoltare până în anul 2030. Timișoara si-a definitivat primele 3 inele, pe bază de studii complete, ale Zonei Metropolitane. Timișoara are proiecte de mobilitate urbană, de dezvoltare durabilă (sustenabila ), aparute nu la 25 de ani de la Conferința de la RIO, ci la 10 ani! Aceste proiecte există de când Ciuhandu era primar și Orza viceprimar. Timișoara are prin proiectul Alternativa 2000, printre altele, dezvoltarea unui cartier SMART 100 % în zona UMT, proiect cu surse de finantare, cu motivatie, cu studiu de impact!

Dacă tot esti un mare expert, citește propunerea lui J.M. Barosso din 2007, numită Europa 2020 ,care în 2012 devine Programul ORIZONT 2020, și vei vedea acolo condiționările între centru si periferie, dubla migrație centru- periferie pentru populație și periferie-centru pentru mediul de afaceri. Când tu erai greieraș în cor, noi vorbeam de CONURBAȚIA (dezvoltarea regională) Timișoara- Arad. Spre informarea ta, această conurbație există în România: cea a Corvinilor, Hunedoara – Deva și Brăila-Galați. Dacă nu știi ce este, întreabă-l pe Adrian Orza, care a muncit mult pentru aceste proiecte.

De ce nu s-au facut ele? Din lipsă de viziune a administrației locale, a guvernelor și incapacitatea funcțională a președenției! Presedintele nostru, un etnic german, nu are capacitatea de înțelegere. Cu partenerul vostru Cioloș sau cum i se mai spune, „guvernul 0”, format din Voiculescu, Barna și alți penali, nu s-a putut, cu Lucovid nici atât. Apropos… ce faceți cu Legea „Fără penali în funcții publice”? Barna, Voiculescu, Clotilde… Să fim blestemați să-l alegem tot pe Robu?

Autor: Gabriel Marinescu