Select Page

Patru militari americani au fost răniţi într-o altercație cu forţe ruseşti în Siria, au declarat pentru Reuters doi oficiali ai Statelor Unite, sub protecţia anonimatului. Rănile sunt rezultatul unei coliziuni şi nu al unui schimb de focuri, lucru vizibil și pe primele imagini apărute în urma incidentului.

În filmarea armatei ruse, se vede cum două vehicule militare ale SUA sunt încercuite de vehicule rusești și tamponate, în timp ce un elicopter rusesc survolează perimetrul. Pentagonul şi Comandamentul militar central al SUA, care supervizează forţele americane din regiune, au refuzat să comenteze informaţiile, notează Reuters.

Siria are ieșire la Marea Mediterană, acolo unde tensiunile dintre Grecia și Turcia s-au întețit în ultima perioadă, pe fondul disputelor asupra unor zone maritime bogate în hidrocarburi. Deși ambele țări sunt member NATO, acestea au organizat în cursul acestei săptămâni manevre militare separate, antrenând în scop propriu forțe din cadrul aceleiași alianțe. Pe de o parte, nave de război turceşti au efectuat exerciţii cu un distrugător american, potrivit Ministerului turc al Apărării, pe de alta Cipru, Grecia, Franţa şi Italia au convenit să desfăşoare o prezenţă comună în Mediterana de Est în cadrul Iniţiativei de Cooperare Cvadripartită, a anunţat Ministerul grec al Apărării.

La Mediterana are ieșire și Libanul, zguduit de curând de teribila explozie a unui depozit portuar, ale cărei cauze nu au fost nici până în prezent complet elucidate.