Select Page

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, susține că statul român a plătit peste 2 miliarde de euro, din 2007 până în prezent, pentru revendicările companiilor care vor să facă mai mulți bani din contractele de infrastructură de transport, fără să muncească.

„De foarte multe ori, angajații din Minister sunt puși în situația în care antreprenorul, în loc să urmărească implementarea proiectului, în unele situații urmărește cum să câștige mai mulți bani fără să muncească. Atunci apar acele revendicări, unde România este în topul listei la nivel european. România a plătit din 2007 până în prezent peste 2 miliarde de euro revendicări. Eu o numesc «taxă pe prostie», pe prostia autorităților, în condițiile în care tu pierzi procese la Curtea de Arbitraj de la Paris, în instanță, cu antreprenorul și plătești aceste revendicări, bani pe care nu i-a semnat în momentul în care a încheiat contractul. În schimb, suntem obligați, ca și stat, să plătim acești bani atât pe lucrările rutiere, cât și pe cele din infrastructura feroviară”, a declarat Lucian Bode la Digi24.

Majoritatea covârșitoare a contractelor pentru lucrări de infrastructură în România sunt câștigate în ultimii 15-20 de ani de companii străine. În cele mai numeroase cazuri, acestea se folosesc, apoi, de subcontractori români pentru realizarea lucrărilor.