Select Page

Substanțele toxice rezultate din fermentarea gunoaielor depozitate la Ghizela au fost deversate în râul Timiș, iar în contul deversărilor au fost plătite servicii fictive de vidanjare și neutralizare a levigatului, arată o anchetă publicată de Recorder. În cel mai mare depozit din vestul țării ajung anual peste 225.000 de tone de gunoaie, colectate din tot județul Timiș. Este o cantitate dublă față de cea pentru care a fost proiectat deponeul, inaugurat în 2011 cu pretenția că respectă toate normele în domeniu.

La gunoi ajunge „tot ce găsește prin casă, de la ulei uzat și vopseluri până la tratamente pentru păduchi, medicamente sau produse de uz casnic pe bază de clor. Odată ajunse la groapa de gunoi, toate acestea se concentrează într-o singură substanță numită levigat, care devine criminal de toxică. Închipuiți-vă ce înseamnă să deversezi așa ceva într-un râu! Se ajunge la mortalitate piscicolă și la efecte multiple. Nu vorbim de un râu care curge și gata. Poate apa de acolo e folosită la irigat și substanțele acelea ajung în legumele consumate de oameni”, a declarat biologul Oriana Irimia pentru publicație.

Întreaga situație a fost dezvăluită de doi ingineri care au lucrat la depozitul de deșeuri de la Ghizela.  Conducerea RETIM, compania care administrează depozitul de deșeuri, recunoaște că a fost sesizată cu privire la aceste nereguli, dar spune că n-au existat suficiente dovezi. Pus în fața fotografiilor care demonstrează deversarea levigatului, directorul RETIM a rămas fără replică: „Nu pot să comentez”. Povestea neregulilor are și o miză financiară, întrucât RETIM a plătit sume importante, inclusiv bani publici, pentru a scăpa de surplusul de levigat, mai relevă ancheta pe care o puteți citi integral AICI.