Select Page

Datele de la sfârșitul lunii iulie atestă un aspect mai puțin așteptat al politicii fondurilor de pensii private obligatorii: titlurile de stat deţin cea mai mare pondere în cadrul activelor, respectiv 67,22%, potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Pe locul doi se situează acţiunile, cu o pondere de 18,65%, iar pe locul trei obligaţiunile corporative, cu 5,04% din totalul activelor.

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II au încheiat luna iulie cu active totale de aproximativ 66,3 miliarde de lei, cu 4 miliarde mai mult decât la începutul anului. Procentual, creşterea este de 7%, potrivit calculelor realizate de Ziarul Financiar. Fondurile de pensii private obligatorii aveau la sfârșitul lui iulie 7,568 milioane de participanţi, conform datelor ASF.

Și în cazul fondurilor de pensii facultative, tendința este aceeași. Tot titlurile de stat deţin cea mai mare pondere în cadrul activelor: 63,68%. Pe locul doi se află și aici acţiunile (22,85%), iar pe trei obligaţiunile corporative (4,37%). Valoarea activului total al fondurilor de pensii de la Pilonul III era de 2,61 miliarde de lei, iar numărul participanţilor se ridica la 518.092 în 31 iulie 2020, amintește Economica.