Select Page

„Vreau să anunţ o informaţie de importanţă istorică. Turcia a descoperit în Marea Neagră cel mai mare zăcământ din istoria ţării”, a declarat vineri Preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care a subliniat că „realizările în domeniul energiei au o mare importanţă pentru stabilitatea şi independenţa ţării”, potrivit cotidianului Hurriyet.

Descoperirea a fost realizată de Turcia pe cont propriu, iar impactul acesteia în economie va fi cu atât mai mare cu cât exploatearea va fi realizată tot de ministerul Energiei. Zăcământul de 320 de miliarde de metri cubi de gaz va începe să fie exploatat în anul 2023, a precizat Erdogan. Potrivit calculelor Ziarului Financiar, valoarea acestuia s-ar ridica la aproximativ 100 de miliarde de dolari și ar putea asigura necesităţile Turciei timp de aproape zece ani.

În România, cel mai mare proiect energetic offshore, perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, este explorat de OMV-Petrom alături de americanii de la ExxonMobil, dar pentru a începe extracţia de gaze cele două companii solicită schimbarea legii off shore.

Recep Erdogan a făcut acest anunţ în contextul disputelor Turciei cu Grecia şi Republica Cipru privind activităţile de explorare din estul Mării Mediterane. În pofida tensiunilor, preşedintele Turciei a transmis că operaţiunile de explorare în Marea Mediterană vor fi accelerate.