Select Page

Prezentat de conducerea organizației USR Caransebeș ca posibil candidat la funcția de primar, celebrul alpinist român Cornel Galescu a decis să se despartă de partid. „Ce se întâmplă în politica locală nu are legătură cu principiile mele despre viață. Teama de a ajunge din nou la masa Consiliului Local alături de personaje discutabile mă determină să nu accept nicio propunere pe listele de candidați. Am crezut într-o posibilă onestitate a filialei USR Caransebeș, dar amatorismul și devierea către interesele colaterale (de care au dat dovadă) m-au făcut să-mi revin. Rămân în zona educațională, alături de copii, fiindcă mintea lor este inocentă și nealterată. Mă implic în viitorul acestei țări pe linii personale, nesubordonat nimănui”, a declarat Cornel Galescu pentru Expressdebanat.ro.

„Nu poți moderniza România negându-i rădăcinile”

La începutul lui iulie, o altă demisie zdruncina USR. Raluca Amariei, fost vicepreședinte, declara atunci: „…am asistat la îndepărtarea de spiritul USR ca Uniune în care oameni cu convingeri doctrinare diferite puteau coexista și colabora în interesul comunității și al țării. Înlocuirea acestui spirit cu iacobinismul radical, copierea unor forme fără fond din zona stângii occidentale și promovarea unor mesaje jignitoare la adresa majorității românilor au adus USR, pe bună dreptate, eticheta de partid neomarxist, chiar dacă se autointitulează “de dreapta”. Nu poți „moderniza” România negându-i rădăcinile, identitatea națională și valorile, desconsiderându-i pe cei care te-au votat și pretinzând arogant că-i „educi”.

Același tip de ruptură devenise evident și în cazul lui Cornel Galescu. În timp ce „vârful de lance” al USR în bătălia electorală din Banat, germanul Dominic Fritz, susține în propaganda sa că Timișoara poate evolua doar cu un primar care abandonează orientarea națională în favoarea „deschiderii europene” și se ferește de orice fotografie alături de steagul României, Cornel Galescu vorbește despre neam și țară. Cu puțin timp înainte de a-și anunța decizia, alături de drapelul românesc, celebrul alpinist postase și o poezie cu mesaj grăitor pe pagina sa de Facebook: „Se fură tot, se fură idealuri/ Se fură funcții, posturi, promisiuni/ Se fură visele…și de pe frunte lauri/ Se fură aspirații și viziuni (…) Din ce mai e, din toată isteria/ Ce-a-mbolnăvit un neam si-o țară/ Rămâne praful peste România/ Tot ce-am avut s-a scurs încet afară.”

Aripa creștin-democrată părăsește USR

Aceste plecări plusează un adevărat val al celor care se dezic de formațiune în ultima vreme. La sfârșitul lui iulie, cinci consilieri locali de București și-au anunțat plecarea din USR, printre aceștia numărându-se și un nume greu din partidul lui Barna: liderul consilierilor sector 4, fondator al USB și USR, Antonio Andrusceac. Reprezentanți ai aripii creștin-democrate, conservatoare din USR, aceștia s-au înscris în noul partid Alianța pentru Unirea Românilor. „Decizia mea a venit în urma unor discuţii pe care le-am avut de multă vreme în ideea de a uni dreapta politicii româneşti, dar şi valorile creştine, credinţa în tradiţiile naţionale, familia şi libertatea pentru toţi”, a declarat atunci Andrusceac.