„Clanurile politico-mafiote sunt masca invizibilă care nu lasă România să respire”, susține într-un comunicat conducerea Alianței pentru Unirea Românilor. „Prăpastia de odinioară dintre lumea interlopă, oamenii legii și politicieni a fost umplută, an după an, cu nunți, botezuri și cumetrii (…) Nu este de mirare că instituțiile de forță ale statului, precum Poliția sau Jandarmeria acționează adesea timorat și lipsit de fermitate”, se arată în comunicatul emis după „spectacolul” televizat zile în șir al priveghiului lui „Pian”, comunicat pe care îl redăm integral:
„În timpul unei partide de barbut, câțiva interlopi din două clanuri bucureștene s-au încăierat datorită unor neînțelegeri privind „concurența neloială” în materie de cămătărie. Rezultatul: un șef de clan a murit înjunghiat. Altcineva îi va lua locul și va căuta răzbunare sau compensații teritorial-financiare.
Corupția și incompetența autorităților publice care caracterizează România de după 1989 au permis, chiar stimulat, apariția, dezvoltarea și proliferarea clanurilor de tip mafiot. Aceste clanuri manevrează sume mari de bani, fapt care le permite să-și cumpere protecție la nivel politic. Mai mult chiar, prăpastia de odinioară dintre lumea interlopă, oamenii legii și politicieni a fost umplută, an după an, cu nunți, botezuri și cumetrii. Astfel de alianțe de interese au ajuns până la cel mai înalt nivel în stat; vezi cazul fratelui unui fost președinte al României.
Criminalitatea și politicul și-au dat mâna pe sub masă. Mâinile politico-criminale se spală una pe alta, dar fața României rămâne pătată, căci în ultimii treizeci de ani s-a format o „la Piovra” românească, o „familie” bine sudată de interlopi, polițiști, magistrați și politicieni. Această uriașă pânză de păianjen a cuprins întreaga societate. Este masca invizibilă care nu ne lasă să respirăm.
Din aceasta cauză, autoritățile tratează deseori cu larghețe activitatea acestor grupuri infracționale organizate. Spre deosebire de cetățenii de rând, care sunt taxați prompt pentru orice abatere, chiar amendați, bătuți ori gazați, dacă e nevoie, membrii lumii interlope se bucură de pedepse reduse sau cu suspendare, de circumstanțe atenuante, de recurs compensatoriu și de tot felul de „portițe” datorită relațiilor personale sau de afaceri pe care le au cu oameni ai legii sau politicieni corupți.
În aceste condiții, nu este de mirare că instituțiile de forță ale statului, precum Poliția sau Jandarmeria acționează adesea timorat și lipsit de fermitate. Ultimul exemplu de acest fel având loc chiar la priveghiul șefului de clan asasinat. Deși au anunțat că vor interveni în forță în cazul nerespectării distanțării fizice și a măsurilor de siguranță sanitară, oamenii legii au asistat pasivi la întregul eveniment, spre deosebire de alte dăți când au acționat excesiv de brutal, precum în 10 august 2018.
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) consideră că România trebuie să devină un stat în care să domnească legea, nu clanurile politico-mafiote, iar autoritatea statului să provină nu din simplul monopol al exercitării forței, ci din administrarea competentă a funcției publice.
Alianța pentru Unirea Românilor își propune să lupte pentru o societate dreaptă, în care meritul să primeze în fața cumetriei, în care justiția este cu adevărat oarbă, adică egală și imparțială în fiecare caz, iar instituțiile de forță îi protejează pe contribuabilii onești, nu pe infractori.”