Select Page

Cel mai bun film al unui regizor român pe care eu l-am văzut vreodată este Malmkrog, filmul lui C. Puiu. În Malmkrog, Cristi Puiu face o adaptare a textului lui Vladimir Soloviev din „Trei conversații” și „Povestire despre Anticrist” ( traducerea în limba română) sau Antichristul ( traducerea în limba franceză pe care am lecturat-o eu), scrisă în 1900.

Nu cred că sunt absolut deloc întâmplătoare: (1) proiecția filmului în timpul pandemiei, (2) discursul lui C. Puiu și (3) atacurile la persoana lui. Mai degrabă este o legătură invizibilă între tot ce se întâmplă. De ce spun asta?

Soloviev, filosof rus, teolog, poet, critic literar, pamfletar, se dovedește a fi un vizionar, un profet, pentru că în 1900 el vorbește de Statele Unite ale Europei care urmau să-și stabilească centrul de putere la Berlin. Citită azi, dupa 120 de ani de la scrierea sa, se poate observa că este una dintre multele profeții ale lui Soloviev, pe care le gasim in carte. Progresul, materialismul, cultura, politica, religia L-au evacuat încet-încet pe Dumnezeu din sufletul omului, din viata sa, din comunitate, din societate. Cuvântul lui Dumnezeu este înlocuit de “pâine” si “circ”, ceea ce distrag atentia omului de la lucrurile cu adevărat importante. Magul, de fapt a magicianul Apollonius, este văzut ca un adevărat lider, mantuitor, salvator, care promite salvarea Națiunilor.
Interesant este ca laboratorul CERN, care zice-se ca ar caută “particula lui Dumnezeu” este construit peste un vechi templul roman al lui Appolyon, “Distrugătorul”. Si mai intersant este ca laboratorul CERN are in centrul sau așezată statuia zeului Shiva, care, in mitologia hindusă, reprezintă “ distrugătorul”. Coincidenta sau nu ori inspirația celor care au construit CERN sau NU, in Cartea Apocalipsa, in capitolul 9, versetul 11, ni se spune ca :”Peste ele aveau ca împărat* pe îngerul** adâncului, care pe evreieşte se cheamă „Abadon”, iar pe greceşte, „Apolion”.”
Daca veți urmări pe YouTube spectacolul de inaugurare la care au participat șefii statelor UE, si nu doar ei, veți observa ca este un spectacol închinat demonilor, cu demoni, despre demoni. Este înspăimântător!

Ideea lui Soloviev este ca răul se poate înconjura în însăși substanța binelui si duce la corupție spirituală, teologică, morală și politică profundă, “printr-o falsificare teribilă, demonică sau satanică a binelui. Aceasta este calea cea mai insidioasă pe care o poate lua răul, întrucât insinuează răul chiar în inima bunătății. Prin urmare, reprezintă o ispită spirituală gravă pentru creștini și toți oamenii de bună-credința.”(Din„ Idolul epocii noastre: modul în care religia umanității subminează creștinismul ”de Daniel J. Mahoney)

Soloviev spune ca Antihristul va arunca un văl strălucitor de bine și adevăr peste misterul fărădelegii în timpul revelației sale finale. Si mai spune ca “Nu tot ce sclipeste este aur”.

In Malmkrog, câțiva aristocrați se întâlnesc in Ajunul Crăciunului si conversează pe diverse teme. Incep cu teologia, religia, credinta, apoi dialogurile se deplasează inspre politica si cultura. Astfel, ei se duelează elegant in argumente, fara patimă, si discută despre Existenta lui Dumnezeu, despre bine si rau, sensul vieții si al morții, despre rolul războiului, despre morala, despre “europenizare”, despre uniunea dintre națiunile care, cândva, au purtat războaie intre ele, despre cultura, despre progres, despre știința, despre pilda vierilor, despre Tâlharul de pe Cruce, despre Înviere. Dialogurile socratice sunt fascinante. Deși filmul are 200 de minute, aștepți cu sufletul la gura fiecare replică, sa vezi cum gândește fiecare, ce parere are, ce stăpân are. In timp ce privești si Asculți conversatiile aristocraților, te ia prin surprindere un eveniment pe care nimic nu l-ar fi putut prevesti. Desigur, moartea ne ia prin surprindere, deși este o certitudine ca ne vizitează pe fiecare, ca nimeni nu scapa de ea.

De ceva timp, “domnul “ vremurilor din urma a Așezat Ceața peste omenire, a asezat Ceața in sufletele noastre. De fapt, asta a inceput in Eden, cand a ispitit-o pe Eva, falsificând binele. Alte vremuri, aceeași ispită, cu mijloace sofisticate.
Nu mai stim sa distingem binele de rău. Nici nu mai interesează pe multi distinctia intre bine si rau. In realitate, azi, raul este considerat bine iar binele este considerat rau. Coruptia limbajului, coruptia morala, coruptia spirituală…
Asta este marea victorie a Anticristului, confuzia pe care o Creează in mintea umana si in inima omului sau falsificarea binelui ori înlocuirea adevărului cu miniciuna.

Cateva replici din film:

“Cel care e pătruns de spiritul Evangheliei va gasi in sine întotdeauna iscusința de a acționa prin gesturi, cuvinte; va produce asupra fratelui o impresie atât de puternica incat il va face sa se întoarcă la calea cea dreapta”. “Are Harul de a trezi in ceilalți binele care se află in ei”

“Tristețea, disperarea, duc la moartea sufletului.”

“Beția e un pacat? Un om inteligent bea cat poate sa ducă,dar un idiot se îmbata si cu apa rece. Prostia e un pacat.”

“Diavolul e flatat daca vede ca sufletul tau, in loc sa se înalte, se scaldă in mocirlă.”

“Ignora-i pe bigoții ce se bagă in sufletul tău pentru că al lor e gol”.

“Ostilitatea sau invidia intre parteneri nu il face pe niciunul mai puternic, mai fericit sau mai bogat”

“Solidaritatea europeană si pacea universala nu sunt naturale, sunt himere”

“Cand esti izolat de patrie, iti pierzi Civilizația;cand te înconjori de sălbatici, devii salbatic”

“Ce este Dumnezeu nu stiu sa spun si nu pot explica, dar Il simt; insa cultura nu trezește nimic in mine”

“Va dau pacea, bazată pe distincția dintre bine si rau, adevar si minciuna”

“progresul fenomenelor degenerative de psihopatie si Neuropatologie insotește dezvoltarea civilizatiei”

“Oamenii de azi trăiesc cu credinta absurda ca sunt stăpânii vieții lor, date spre desfătarea lor “

“Totul e aici, căutați împărăția si dreptatea lui Dumnezeu si restul vi se va da pe deasupra; dar noi căutam restul si nu gasim nimic; nu numai ca nu aducem împărăția, dar o si ruinam cu statele, armatele, tribunalele, universitatile si fabricile”

“Un singur lucru ne apara impotriva disperării, Învierea”

Închei cu urmatoarea concluzie, un verset din Efeseni 6:12:

“Caci noi n-avem de luptat impotriva carnii si sangelui, ci impotriva capeteniilor, impotriva domniilor, impotriva stapanitorilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii care sunt in locurile ceresti.”

“Diavolul împraștie ceața peste Creație cu coada sa si asta e tot un semn al Antihristului” – cheia ultimului film al lui Cristi Puiu.

 

Autor: conf. univ. dr. Lavinia Tec