Select Page

În timp ce este anunțată terminarea gazoductului Ungheni-Chișinău, menit să reducă dependența exclusivă a Republicii Moldova de gazul rusesc, Moscova dă o replică de calibru: va astupa gaura din bugetul moldovean cu un credit necondiționat de 200 de milioane de euro. Informația apare în contextul vizitei președintelui Igor Dodon la Moscova, unde în viitorul apropiat se va deplasa și ministrul finanțelor Serghei Pușcuța, pentru a parafa cu omologul său rus tot ce ține de alocarea acestor bani, anunță Rador. Creditul a fost aprobat deja de Guvernul Federației Ruse, dar fusese blocat de Curtea Constituțională a Republicii Moldova, care l-a declarat ilegal.

Manevra conducerii de stat pro-ruse de la Chișinău este anunțată la doar câteva ore după ce Guvernul României a făcut publică încheierea lucrărilor la gazoductul de 120 de kilometri dintre Iași și Chișinău. „Am o veste bună, chiar dacă nu s-a făcut o inaugurare a unei investiții extrem de importante pentru România, această investiție este gata. Este vorba de gazoductul Ungheni-Chișinău, investiție realizată de Transgaz, care odată cu finalizarea ei dă posibilitatea furnizării gazului natural în Republica Moldova. Oferim astfel, o alternativă locuitorilor din Republica Moldova la gazul rusesc. Este o investiție extrem de importantă, o investiție care arată determinarea României în a fi alături de cetățenii Republicii Moldova și de basarabeni”, a anunțat premierul Ludovic Orban.

Gazoductul este format din două părți distincte, ambele construite de Transgaz: conducta Iași – Ungheni (care subtraversează râul Prut și a fost terminată în 2014) și conducta Ungheni – Chișinău, care a fost terminată de curând și va conecta sistemul de transport al Republicii Moldova la sistemul din România (SNT). Realizarea gazoductului s-a confruntat deseori cu dificultăți în relația cu Gazprom, compania rusă care are monopol pe transportul și furnizarea de gaze peste Prut. Capacitatea anuală de transport a gazoductului este de circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.