Select Page

O parte dintre soldații pe care SUA îi va retrage din Germania vor ajunge în România, astfel că țara noastră va găzdui un număr substanțial de trupe americane, a anunțat ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman. Deși nu a oferit date concrete privitoare la numărul sau data venirii, declarația sa apare după ce șeful Pentagonului, Mark Esper, a anunțat că Statele Unite au decis retragerea a 11.900 de militari americani din Germania.

Citește și: „Orășel” și super-bază NATO la Kogălniceanu

„România este aliat cheie în această politică strategică. Flancul de sud-est al Europei va fi pe deplin protejat de orice influență malignă. România este unul dintre pilonii și partenerii vitali din strategia de apărare a Statelor Unite și a NATO. România nu ar trebui să se îngrijoreze niciodată de integritatea și securitatea granițelor sale”, a declarat Zuckerman la reuniunea Consiliului din România al Ligii Navale a Statelor Unite de la Eforie Nord.

Citește și: Super-structura NATO de la Sibiu a primit undă verde

Donald Trump anunţase în iunie că are în vedere o retragere parţială a trupelor americane din Germania, pe fondul unor dispute de lungă durată cu Berlinul. Din cei aproximativ 34.500 de militari americani staționați în Germania, 6.400 vor fi repatriați în SUA, iar 5.600 vor fi relocați în alte țări europene membre NATO. Se știe deja că Italia, Belgia și Polonia vor primi câte o mie de soldați, iar  Comandamentul militar american în Europa (Eucom) de la Stuttgart se va muta la Mons, în Belgia, unde se află și comandamentul NATO.