Select Page

Scandalul Wirecard ia proporții, după ce un raport ajuns în parlamentul german arată că Ministrul de Finanţe Olaf Scholz era la curent de anul trecut cu aspecte îndoielnice legate de activitatea societății de plăţi electronice, relatează AFP. Bănuită că şi-a umflat conturile cu fonduri fictive din Filipine, firma germană cu peste 6.000 de salariaţi Wirecard s-a plasat în insolvenţă după ce au fost descoperite nereguli contabile care arată că îi lipsesc 1,9 miliarde de euro din bilanţ.

Raportul trimis joi parlamentului german consemnează că Ministerul de Finanţe a fost informat pe 19 februarie 2019 asupra faptului că organismul de reglementare financiară BaFin „investiga suspiciunile de încălcare a interdicţiei de manipulare a pieţelor” în cazul acestei companii, notează Agerpres. Olaf Scholz nu a acționat la timp, însă, pentru a evita scandalul izbucnit public luna trecută, când s-a descoperit falsul de 1,9 miliarde de euro din conturile procesatorului de plăţi german.

NN Pensii cumpărase din banii românilor peste 200.000 de acţiuni Wirecard în valoare de 130 milioane de lei la finalul anului 2019, operând astfel cea mai mare expunere a sa de tip extern. Acțiunile au fost vândute însă de cel mai mare fond de pensii private din România în luna mai, cu câteva săptămâni înainte ca Wirecard să anunțe că din conturi îi lipsesc 1,9 miliarde de euro.