„ A intrat și orașul nostru în ciudatul circuit al globalizării legat de dărâmarea valorilor străvechi ale creștinătății? Se pregătește cumva în Timișoara terenul pentru progresismul de tip neomarxist?” se întreabă consilierul local Adrian Orza pe pagina sa de Facebook, după ce pe una dintre străduțele istorice al cartierului Cetate a apărut o figurină dinozauriană ce poartă o coroană cu cruce, pe post de lucrare artistică.
„Acum un secol, un tip a realizat un pisoar pe care l-a intitulat „Fântâna” şi l-a prezentat ca operă de artă. Unul din efectele imediate ale glumei lui a fost iniţierea unui intreg demers public de aflare a răspunsului la întrebarea „Ce este arta?”. Analiza acestui demers este la fel de goală de conţinut ca si gestul respectiv. Cu toate acestea, ea a lăsat o umbra de scepticism. Dacă orice poate fi considerat artă, atunci arta încetează să mai aibă sens. Tot ceea ce rămâne este faptul lipsit de temei, că unor oameni le place să priveasca nişte lucruri, iar altora altele. Cât despre cautarea de dovezi perene ale spiritului uman, in astfel de creatii, nu ramene decat o concepţie despre artă care a fost dusă pe apa sâmbetei de „fântâna” lui Duchamp.
Dinozaurii din poza au pe cap, simbolul Crucii, pus ” la misto”. In lume, Crucile bisericilor, fie ard subit fie sunt daramate, fie scoase pur si simplu din grafica diferitelor fotografii. A intrat si orasul nostru in ciudatul circuit al globalizarii legat de daramarea valorilor stravechi ale crestinatatii? ( in zona e Domul Catolic si vis a vis Biserica Ortodoxa Sarba). Se pregateste cumva In Timisoara terenul pt progresismul de tip neomarxist?” scrie consilierul local independent în postarea sa.
Contactat telefonic, Adrian Orza ne-a spus că în mod sigur amplasarea ciudatei lucrări are acord primit din Primărie, însă în Consiliul Local nu a fost supusă la vot luarea unei astfel de decizii. Amplasarea nu are nici avizul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, după cum informează șeful acestei instituții, Sorin Vlad Petrescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook. Întâmplarea nu este lipsită de precedent…
În 2017, la evenimentul „Upgrade my city”, care avea ca temă dezvoltarea orașului și ca parteneri Primăria Timișoara, Universitatea de Vest și Universitatea Politehnica, s-a încercat folosirea unei imagini a Catedralei Ortodoxe din oraș de pe care fuseseră eliminate crucile. Viceprimarul și-a anulat prezența la eveniment, iar unul dintre consilierii locali a remarcat că „Așa ceva nu și-a permis nici regimul comunist în cea mai neagră perioadă a sa”. Organizatorii au dat vina pe o „eroare de grafică” și au folosit pentru eveniment imaginea unei piațete centrale din Timișoara în care nu există nicio biserică.
„Așa ceva nu și-a permis nici regimul comunist în cea mai neagră perioadă a sa” – Corect ! Si e urata Timisoara cu astfel de amatorisme vandute pe bani grei ca arta !
Statuile oamenilor din Timisoara care au facut ceva pentru acest oras sunt ascunse…. statuia lui Corneliu Miclosi nu am gasit-o de exemplu, desi este un inginer cu o premiera mondiala , cu adevarat premiera pentru orasul de pe Bega !