Select Page

În timp ce agricultorii și specialiștii discută despre importanța creșterii nivelului de procesare în plan intern, Ministerul Agriculturii nu are habar nici măcar câte fabrici de lapte există în România. Șocanta descoperire este făcută de jurnaliștii Ziarului Financiar, care au solicitat ministerului o listă cu cele mai mari 20 de fabrici de lapte din țară, în contextul în care grupul francez Lactalis a decis să închidă unităţile din Floreni și Vatra Dornei.

Ministerul nu a putut răspunde care sunt aceste fabrici şi a trimis solicitarea către ANSVSA. Situaţia de pe piaţa laptelui este identică celei de pe piaţa cărnii sau a biscuiţilor, subliniază ZF: „Faptul că instituţia care ia deciziile despre soarta agrobusinessului românesc „nu deţine date privind fabricile de lactate şi carne din România“ spune multe despre modul în care se hotărăşte viitorul unei industrii extrem de fragile, cea alimentară, de doar 50 de miliarde de lei anual. Cine are datele despre cât şi ce produce industria alimentară românească? Cine răspunde de deficitul de peste 2,5 miliarde de euro din industria alimentară?”

Citește și: Coșmarul din Grânar

Lactalis, care deținea cinci din cele mai mari 20 de fabrici de lapte din România, a anunțat la începutul acestei luni închiderea celor două unități, pe motiv de eficientizare a activității. Întregul proces de închidere va fi gata la sfârșitul lunii august.