Select Page

Federația SANITAS, organizație care însumează peste 100.000 de membri de sindicat din sistemul sanitar și cel de asistență socială, trage un semnal de alarmă și cere Senatului „să corecteze toate anomaliile pe care este pe cale să le legifereze”. Redăm integral comunicatul referitor la legea carantinei și izolării:

„FEDERAȚIA SANITAS a urmărit cu interes și stupoare, în ultimele 3 zile, traseul LEGII privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic și biologic!

Interesul nostru este relativ, în principal, la următoarele aspecte, devenite deosebit de grave pe parcursul ultimelor 4 luni:

– Încălcarea în continuare a drepturilor personalului medical și auxiliar din sistemul sanitar public de stat și cel de asistență socială (vezi art. 15, alin. 3 – care permite detașarea personalului medical și auxiliar fără acordul acestuia);

– Supraîncărcarea cu obligații aproape anti-sociale a medicilor (vezi art. 6, alin. 2 și 3, art. 7, alin. 8 și 9) care vor fi responsabili de trimiterea în izolare/carantină a persoanelor suspecte!

– Încălcarea/limitarea în continuare a unor drepturi cetățenești!

Studiind modificările proiectului de lege, pe traseul legislativ, am constatat că atât guvernanții cât și parlamentarii români, indiferent de culoarea politică, au pus mână de la mână și au încărcat fără discernământ desaga și așa plină de responsabilități a salariaților din sistemul sanitar! Și dacă nu le-a fost suficient să fie numiți torționari, de acum vor putea fi numiți și distrugători de familii, de bunuri, din moment ce medicii vor fi obligați să decidă asupra libertății populației, a confiscării/distrugerii bunurilor celor suspecți și, apoteotic, asupra trimiterii minorilor în grija asistenței sociale!

Astfel, salariații din sănătate, se găsesc într-o ipostază absolut halucinantă: sunt sclavi din punct de vedere al drepturilor/relațiilor de muncă și inchizitori din punct de vedere al obligațiilor la locul de muncă!

Și toate acestea în condițiile în care același personal medical este deja epuizat psihic și fizic, iar legiuitorii nu dau niciun semn că s-ar gândi la posibilitatea de a adapta un program redus de muncă pentru cei ce tratează COVID-19 de mai bine de 4 luni, un nou normativ de personal sau posibilități de recuperare a capacității de muncă pentru soldații în alb aflați în linia întâi!

Solicităm Senatului României să analizeze cu atenție acest proiect de act normativ și să corecteze toate anomaliile pe care este pe cale să le legifereze, înainte ca personalul din spitalele publice de stat, contaminat în număr nepermis de mare cu noul virus, epuizat și supraîncărcat de reponsabilități să capituleze!”

Citește și: „Temerea voastră s-a transformat în fapt”

Într-o adresă către premier, federația catalogase deciziile impuse în ultimele luni ca „acte prin care s-au dispus măsuri de multe ori contradictorii, inechitabile și disproporționate”, subliniind lipsa declarării epidemiei la nivel național, și chemase guvernul Orban, fără succes, la dialog.

Duminică la ora 18:00, în București și alte orașe ale țării, este anunțat un protest față de controversata lege care a fost déjà votată în Camera Deputaților. Programată la vot în Senat pentru vineri și amânată apoi pentru sâmbătă, legea privind carantinarea şi izolarea a primit o nouă amânare pentru luni, la solicitarea  Comisiei juridice.