Select Page

„Lupta pentru libertate la Belgrad. Toată Serbia fierbe si refuză minciuna covid 19”… „Sârbii au început cu mâinile goale războiul împotriva globalizării”…„Numarul politistilor si jandarmilor pe strazile Belgradului depaseste numarul care a fost prezent in 1999 cand a picat Milosevici”, scriu pe rețelele de socializare câțiva români din țara vecină care au participat la a doua seară de proteste în centrul capitalei sârbe.

Belgradul a fost și miercuri seara scena unei ample manifestații, marcată de violențe, după anunțul autorităților referitor la reintroducerea măsurilor restrictive, inclusiv a interdicţiei de deplasare în weekend, pentru a se reduce răspândirea coronavirusului. Poliția a tras cu gaze lacrimogene împotriva protestatarilor din fața clădirii parlamentului în mai multe rânduri, în timp ce protestatarii strigau „demisia, demisia”. Poliția s-a confruntat cu demonstranţii de la miting şi în faţa clădirii Radioteleviziunii sârbe.

Serbia a impus la începutul lunii martie starea de urgență pentru a opri şi reduce răspândirea coronavirusului, iar la sfârșitul lunii mai a fost printre primele țări care s-a deschis și a programat alegerile pentru 21 iunie. Printre altele, oamenii acuză autoritățile că au relaxat măsurile doar pentru a avea loc alegerile, câștigate de Partidul progresist la mare scor. Cu o populație de sub șapte milioane, Serbia a raportat 16.168 de cazuri de coronavirus și 330 de decese, iar după ce marți au fost înregistrate 299 de cazuri noi și 13 decese, autoritățile au anunțat că vor să instaureze un nou episod de măsuri radicale. Oamenii susțin, însă, că nu vor să îndure din nou măsurile impuse pe fondul „minciunii covid 19”. Protestele de la Belgrad s-au răspândit și la Novi Sad, Nis sau Kragujevac.