Select Page

Record pentru o finanțare atrasă prin vânzarea de obligațiuni în dolari: Guvernul României a împrumutat marți 3,3 miliarde de dolari în acest fel, anunță Profit.ro. Statul se împrumută pentru a acoperi deficitul bugetar și pentru a achita datoriile mai vechi care ajung la plată, proces numit rostogolire a datoriei.

Guvernul a luat și în luna mai 3,3 miliarde de euro de pe piața externă, după alte 3 miliarde de euro în luna ianuarie. La acestea se adaugă sume consistente atrase lunar de pe piața internă, acolo unde Ministerul Finanțelor bate record după record: 9,1 miliarde de lei luați în iunie prin emisiuni de titluri de la bănci și investitori, de la 7,06 miliarde de lei luați la fel, în februarie.

Citește și: Îndatorarea populației- sursă de exportat miliarde

În tot acest timp, populația rămâne creditor net în raport cu băncile: de mai bine de 8 ani, românii „împrumută“ băncile, depozitele fiind mai mari decât creditele. Poziţia de creditor net: peste 75 de miliarde de lei în primul trimestru al acestui an, arată ZF, iar tendința este ascendentă.