Select Page

Preşedintele Andrzej Duda sugerează că Germania încearcă să se amestece în alegerile prezidenţiale din Polonia, după ce un tabloid deţinut de germani l-a atacat în plină campanie electorală, transmite Reuters.

„Axel Springer, o companie de origine germană care deţine ziarul Fakt, vrea să influenţeze alegerile prezidenţiale poloneze?” s-a adresat electoratului Duda, un aliat al Partidului Lege şi Justiţie, în timpul unei miting electoral din vestul Poloniei. „Vor germanii să aleagă preşedintele în Polonia?” a continuat candidatul prezidenţial, potrivit Agerpres.

Publicația deținută de germani făcuse caz din grațierea pe care şeful statului polonez a acordat-o unui bărbat condamnat pentru pedofilie. Ministrul justiţiei Zbigniew Ziobro, care este şi procuror general, a precizat ulterior că bărbatul îşi îndeplinise întreaga sentinţă și că grațierea a constat doar în ridicarea ordinului de restricţie. Președintele a aplicat legea graţierii în urma solicitării unei victime ajunsă acum adultă, a adăugat Ziobro pentru postul public de televiziune TVP.

Partidul Lege şi Justiţie acuză de multă vreme instituţiile de presă deţinute de străini de implicare în afacerile interne ale Poloniei. Conservatorul Andrzej Duda se află în cursă pentru obținerea unui nou mandat de Președinte și a câştigat cu 43,5% primul tur al alegerilor prezidenţiale de la sfârşitul săptămânii trecute.  În turul al doilea, care va avea loc la 12 iulie, Andrzej Duda  îl va confrunta pe primarul liberal al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, care a obţinut 30,5% din voturi.