Compania energetică MVM, controlată de statul ungar, urmărește posibile achiziții în statele vecine, printre care și România. „Am atins o limită de mărime în Ungaria şi de aceea ţintim spre o prezenţă regională”, a declarat directorul general Gyorgy Kobor într-un interviu pentru Bloomberg.
Citește și: Budapesta cumpără tot ce apucă prin vecini
Veniturile MVM au crescut în 2019 cu 5%, până la 5,7 miliarde de dolari, iar compania a preluat unele unități ale grupului german E.ON SE din Ungaria. MVM se pregătește pentru o listare la bursă în 2022, când ar putea deveni a doua mare companie ca cifră de afaceri din țara vecină, după grupul petrolier Mol, relatează Agerpres.
Kobor nu a dorit să comenteze informaţiile potrivit cărora MVM se numără printre firmele care au făcut oferte pentru activele din România ale grupului ceh CEZ, care au intrat și în atenția companiei românești Electrica. Directorul MVM a spus, în schimb, că Serbia este o poartă importantă de intrare spre pieţele din Bosnia Herţegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Bulgaria, iar pe lângă acestea, printre ţările cu posibile ţinte de preluare se numără România şi Cehia.
Compania deţine active variate, de la energie nucleară la depozite de gaze naturale, și vrea să ajute Guvernul condus de Viktor Orban să îşi pună la punct legături energetice de la Marea Adriatică şi până la Marea Neagră. Printre proiectele susţinute deja de Budapesta se numără gazoductul TurkStream şi parteneriate cu Serbia şi Cehia.