Select Page

După o jumătate de an de prăbușire social-economică nestingherită, și cu o altă jumătate de an înainte de alegeri, am fost invitați pe pajiște să ascultăm tropotele sutei de miliarde de euro ce va să vie peste noi, să ne reclădească. Irezistibil tipul care dezinfecta zona microfonului, după fiecare cuvântare! În rest…din lemnul limbajului premiero-prezidențial ies tot mugurii ăia, doamna vice a fost înduioșătoare ca o pionieriță pusă la recitat, iar Florin ne-a promis cu avânt la fel de pionieresc mult salam fără s-o ia, devreme ce îi căuta herrului privirea cu atâta supușenie, să-i spună că acum România e normală.

Cu botnițele trase, românii au pierdut în ultimele luni vreo 700 000 de locuri de muncă, alți aproape 200 000 au avut zero venituri, după suspendarea contractelor de muncă prin acordul părtilor, aproape 250 000 de români au înregistrat reduceri salariale, deși au continuat să lucreze și aproximativ 1,3 milioane de contracte de muncă au trecut prin șomajul tehnic suportat de stat, devenind, astfel, bugetari. Asta o fi România normală despre care vorbește domnul ministru, spre satisfacția președintelui?

Dar…nu-i nimic, că vine suta aia de miliarde și ne reclădește! Dincotro, nu știm. Că deocamdată împrumutăm în draci ca să cârpim pe ici-pe colo, hăul deficitului se cască mai abitir ca fălcile balaurului din poveste, iar cadrul financiar multianual 2021-2027 nu este adoptat ca să știm la ce bani europeni putem măcar să visăm. Singura sursă de finanțare plauzibilă pentru faraonicul program, băgat la cuptor chiar pe întâi, rămâne împrumutul. În rest… deie Dumnezeu să iasă, în sfârșit, autostrăzile alea promise de toți în ultimii 30 de ani! Și spitalele, și un viitor în propria țară pentru milioanele alea de români rătăcite prin străini de sărăcie, sau banca aia română și de dezvoltare, dar ne-bancă ( păi…cum adică nu va atrage depozitele populației, ca să nu afecteze piața?!) precum și tot ce-o mai fi de bine pe răvașul ăla de 160 de pagini… Cu prezența președintelui (apolitic potrivit Constituției) la ședința de partid de la Clubul Diplomaților, nu vă mai bateți capul: puneți-vă pe visat cum vom fi peste zece ani, că a început campania electorală, fraților!