Select Page

Prețurile alimentelor vor crește cu circa 23%, potrivit unei anchete a Institutului Național de Statistică, în condițiile în care deja sunt cu 6,4% mai mari decât în 2019.

„În iunie am înregistrat cele mai mari prețuri de vânzare ale grâului și toate acestea au o influență în prețul făinii și implicit în prețul pâinii. Cine nu a modificat prețurile până acum probabil le va modifica după cumpărarea grâului nou și se va vedea în piață o creștere de preț la pâine. (…) Nu pot să fac eu socotelile nimănui. În orice caz, prețurile sunt destul de mari, dacă avem în vedere prețurile la materia primă. Nu am voie să vă dau procent și nici nu pot să fac o apreciere medie. Fiecare își calculează singur”, a declarat la Antena3 Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN.

Citește și: Trei luni până la șoc- criza nu se manifestă dintr-o dată

„Vom intra într-o criză economică profundă, din care vom ieși destul de greu, dincolo de așteptările optimiste ale Guvernului Orban. Ne aflăm într-o zonă în care consumul, principalul motor al economiei, dă rateuri din ce în ce mai puternice (…) Dincolo de estimările oficiale noi ne așteptăm ca în a doua parte a acestui trimestru, să vedem o creștere între 8-10% a prețurilor, în special pentru bunurile de folosință imediată, adică pe tot ce înseamnă consum agricol, bunuri din hipermarketuri, lucruri de zi cu zi pe care noi le cumpărăm. Toate acestea vin și într-o concordanță cu o potențială depreciere a leului ”, susține și Adrian Negrescu, managerul companiei de consultanță Frames, pentru Europa Liberă.

Citește și: Îndatorarea populației- sursă de exportat miliarde

Atât companiile cât și românii sunt, deocamdată, în „zona de supraviețuire”, însă toate amânările de la ratele sau plata impozitelor de care s-au bucurat și unii, și alții, vor veni din urmă spre finalul anului, subliniază Negrescu. În acest context, românii ar trebui, pe cât posibil, să încerce să economisească o sumă de bani care să îi ajute să treacă în siguranță peste lunile care urmează și să renunțe la cheltuieli care nu își mai găsesc un rost economic imediat.