Proiectul de lege privitor la instituirea Cărții Verzi a Românului de Pretutindeni și dublarea membrilor Comisiei pentru cetățenie a intrat în dezbateri la comisiile de fond ale Camerei Deputaților, după ce a fost adoptat tacit în Senat.
„Mă bucur că suntem tot mai aproape de adoptarea acestui proiect de lege atât de așteptat de etnicii români din afara României. Ne confruntăm cu o situație pe care nu o poate nega nimeni în acest moment – România are nevoie de forță de muncă pentru a contrabalansa exodul din ultimii ani a cetățenilor români. Este absolut firesc să preluăm modele care funcționează în alte state și să îl adaptăm realității românești. De ce să importăm forță de muncă din Asia în condițiile în care avem chiar lângă noi vorbitori de limbă română pentru care integrarea pe piața forței de muncă nu va necesita adaptare sau cursuri de limbă?!
În același timp, acest proiect de lege preia o prevedere stipulată în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.65/2017 privind mărirea numărului de membri ai Comisiei pentru cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie. Lucru care nu s-a întâmplat oricât de multe au fost demersurile mele în acest sens și în cazul Guvernelor PSD, și în cazul Guvernelor PNL.
Ambele modificări ale cadrul legal au ca scop și atenuarea unui viitor dezastru demografic prognozat pentru țara noastră. Ține de interesul național ca, pe lângă crearea unor noi locuri de muncă (sau menținerea celor create în contextul coronavirusului), să ne asigurăm că cele create sunt ocupate de forță de muncă ușor integrabilă în societatea românească precum românii din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Albania etc., nu de chinezi, vietnamezi sau filipinezi. Concomitent, creșterea corpului civic românesc prin deblocarea procesului de cetățenie română reprezintă și un act de reparație istorică acordată urmașilor foștilor cetățeni români care nu au renunțat niciodată la cetățenia română și cărora statul român nu le-a retras niciodată acest drept”, susține deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.
Proiectul de lege vizează instituirea Cărții Verzi a Românului de Pretutindeni ca document de identificare a persoanelor care NU dețin cetățenia română, dar fac parte din categoria românilor de pretutindeni și solicită drept de muncă și de reședință în România. Totodată, numărul membrilor Comisiei pentru cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie ar urma să crească de la 20 la 40, după ce s-a constatat că în formula actuală nu se face față numărului tot mai mare de cereri pentru cetățenia română.